Boris Johnson: „Aș prefera să fiu mort într-un șanț decât să amân Brexit-ul”

boris johnson
Foto: Foreign and Commonwealth Office / Wikimedia Commons

Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a declarat că preferă să fie „mort într-un șanț” decât să negocieze cu UE o amânare a Brexitului, relatează „The Independent”.

Comentariul său a venit după o altă zi dezastruoasă pentru premierul britanic, după ce propriu său frate, Jo Johnson, și-a dat demisia din funcția de ministru pentru învățământul superior, ca formă de protest față de modul în care Boris Johnson conduce Guvernul, mai notează publicația britanică.

Jo Johnson a declarat că îi este imposibil să își reconcilieze loialitatea față de fratele său cu interesul național, așa că a preferat să renunțe la funcție.

Boris Johnson a declarat însă că rămâne decis să scoată Marea Britanie din UE pe 31 octombrie.

Întrebat dacă poate promite că nu va cere o prelungire a negocierilor pentru Brexit – așa cum îi cere o inițiativă legislativă depusă în Parlament – premierul a replicat: „Da, pot. Mai degrabă aș prefera să fiu mort într-un șanț”.

Întrebat însă dacă își va da demisia dacă inițiativa legislativă va fi votată luni în Parlament și va deveni lege, Boris Johnson a evitat să dea un răspuns.

„Ne costă un miliard de lire sterline pe lună (faptul că Marea Britanie e în UE – n.r.) și nu obținem nimic. Care este scopul amânării? Cred că este pur și simplu lipsită de sens”, a mai comentat Johnson.

Situația este tensionată în Marea Britanie, unde premierul Boris Johnson a suferit o înfrângere usturătoare în Camera Comunelor. Parlamentarii britanici au votat posibilitatea amânării Brexit-ului în cazul în care nu există un acord. Au fost 329 de voturi „pentru” și 300 „împotrivă”.

Imediat după acest vot, Boris Johnson a venit cu propunerea de a se convoca alegeri anticipate din cauza Brexit, însă parlamentarii britanici au respins această propunere.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: