Boris Johnson demisionează din funcția de premier al Marii Britanii

boris johnson
Foto: Foreign and Commonwealth Office / Wikimedia Commons

Boris Johnson demisionează astăzi din fruntea Partidului Conservator, iar la toamnă va demisiona și din funcția de premier al Marii Britanii, anunță BBC.

În această vară vor avea loc alegeri în partid, iar un nou premier va fi în funcție până în octombrie, când va fi organizat un congres al partidului, mai notează sursa citată.

Zeci de oficiali guvernamentali, inclusiv doi miniștri, au demisionat în ultimele zile din Partidul Conservator din cauza modului în care Boris Johnson a gestionat acuzațiile de hărțuire sexuală ce l-au vizat Chris Pincher, membru al Parlamentului și unul dintre politicienii promovați de Boris Johnson.

În urmă cu o săptămână, Chris Pincher, membru al Partidului Conservator, a demisionat din funcția pe care o deținea în Parlament după ce în spațiul public au apărut informații că, beat fiind, ar fi pipăit doi bărbați împotriva voinței lor. Incidentul ar fi avut loc într-un club privat, potrivit „The Guardian”.

Ulterior au ieșit la iveală alte două incidente similare, unul petrecut în Londra cândva între anii 2010 și 2012 și unul în Staffordshire, în mai 2019. Poliția a investigat incidentele, dar reclamanții nu au vrut să continue acțiunile.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că Boris Johnson nu știa de nicio acuzație de hărțuire sexuală care îl viza pe Chris Pincher înainte de a-l promova într-o funcție în Parlament în februarie 2022.

Însă multe alte surse au afirmat că premierul știa de aceste acuzații, iar în ultimele zile în jur de 50 de membri ai Guvernului britanic au demisionat în semn de protest față de modul în care Boris Johnson a gestionat această criză.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.