BOR: Împărtășirea se face cu o singură linguriță și dintr-un singur potir

împărtășanie împărtășire euharistie preot biserică biserica cult religie
FOTO: Captură video

Biserica Ortodoxă Română transmite că împărtășirea credincioșilor se face dintr-un singur potir sfințit și cu o singură linguriță sfințită. Decizia este a tuturor bisericilor ortodoxe autocefale. În mai, Patriarhia a decis să amâne împărtășirea comună a credincioșilor pentru a se consulta și cu celelalte biserici ortodoxe.

Sfântul Sinod a luat act, marți, de răspunsurile întâistătătorilor bisericilor ortodoxe autocefale adresate Patriarhului României referitoare la modalitatea de împărtășire a credincioșilor în cadrul Sfintei Liturghii în contextul pandemiei cu noul coronavirus.

„Toate Bisericile Ortodoxe autocefale rămân fidele tradiției liturgice ortodoxe de împărtășire a credincioșilor dintr-un singur Potir sfințit și cu o singură linguriță sfințită”, se arată într-un comunicat al BOR.

„Întrucât Biserica Ortodoxă a perceput realist şi înţelegător frământarea, îngrijorarea unor credincioşi şi teama autorităţilor care gândesc inevitabil în termeni seculari, nu religioşi, modalităţi de protejare a populaţiei, Patriarhia Română a comunicat recent decizia Sfântului Sinod, aceea ca „împărtăşirea comună” din timpul Sfintei Liturghii să se amâne o foarte scurtă perioadă de timp pentru consultarea cu celelalte Biserici Ortodoxe pe tema modalităţii împărtăşirii credincioşilor în contextul unei pandemii, împărtăşire care s-a făcut şi se va face totdeauna „dintr-o singură pâine” şi „dintr-un singur pahar al binecuvântării”.

Aşadar, modalitatea de împărtăşire cu tot ce presupune ea va fi decisă exclusiv de Biserică în spiritul comuniunii şi discernământului duhovnicesc. În acelaşi timp, există permanent posibilitatea ‘împărtăşirii individuale’ a tuturor credincioşilor după Sfânta Liturghie sau în orice altă zi decisă de preotul duhovnic”, preciza BOR în 23 mai.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.