Proiect: bonurile de masă, mărite de la 15 la 20 de lei

sodexo tichete de masă
Foto: Pagina de Facebook Sodexo România

Mai mulți parlamentari PSD au depus la Senat o lege prin care vor să mărească valoarea bonurilor de masă de la 15 la 20 de lei.

Cei care au inițiat proiectul legislativ de modificare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea tichetelor de masă spun că este nevoie de actualizarea valorii nominale a acestor bonuri.

„Valoarea actuală a unui tichet de masă de 15,18 lei (înainte de impozitare), nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condițiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 lei. Un număr mare de angajați se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru încărcat, fie pentru că nu au acces la achiziționarea unei mase (sic!). Astfel, această problemă rămâne o responsabilitate comună a statului, precum și a angajatorului, pentru a le oferi o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru”, se arată în expunerea de motive.

Semnatarii proiectului legislativ mai spun că valoarea pe zi a tichetului de masă din România este printre cele mai mici din Europa (dacă în România valoarea nominală a tichetului este de aproximativ 3,21 euro, în Spania este de 11 euro, în Belgia 8 euro, în Franța 11,04 euro, în Grecia 6 euro, în Portugalia 7,63 euro).

În expunerea de motive care însoțește modificarea actului legislativ se menționează că valoarea nominală stabilită în lege pentru bonurile de masă este o valoare maximală. Prin urmare, este opțiunea, și nu obligația angajatorilor de a le acorda salariaților această valoare maximală sau de a acorda o valoare mai mică.

„Deoarece tichetele de masă sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale, acest lucru înseamnă că acordarea tichetelor de masă reprezintă o optimizare semnificativă a costurilor pentru companiile care acordă tichete de masă. Pentru companiile care acordă tichete de masă, acestea reprezintă un mecanism de reducere a taxelor fiscale, o manifestare a responsabilității sociale”, se mai arată în expunerea de motive.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.