Bolojan îi obligă pe primarii din Bihor să îi scoată pe asistații social la curățenie

Ilie Bolojan FOTO: Facebook
Ilie Bolojan FOTO: Facebook

Consiliul Județean Bihor, condus de Ilie Bolojan, a semnat un protocol cu Prefectura și Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială prin care beneficiarii ajutoarelor sociale sunt obligați să iasă la curățenie în localitățile lor, iar primarii să le planifice munca. Primarii care nu vor scoate asistații la muncă, vor putea fi amendați, potrivit Bihoreanul.

CJ Bihor se angajeze să le ofere primarilor materiale și echipamente de lucru. Sunt vizate de această măsură circa 3.000 de persoane din județ care beneficiază de venitul minim garantat și de alocațiile pentru susținerea familie, bugetul total fiind de 17 milioane de lei lunar. Mai bine de jumătate sunt persoane apte de muncă.

Preşedintele CJ Bihor a afirmat că „este de bun simţ să existe o planificare a muncii acestor persoane de către primării, astfel încât munca să se desfăşoare cu folos”, dând şi un exemplu. „La Lugaşu de Jos ar trebui să desfăşoare o astfel de muncă, zilnic, între 15-20 persoane. Dacă aceşti oameni ar lucra la curăţarea şanţurilor, să culeagă pungi, PET-uri, să scoată scaieţii, munci care nu necesită calificare, lucrurile ar trebui să arate impecabil în comună”, a spus Bolojan.

În baza protocolului încheiat cu Prefectura şi cu AJPIS, vor avea loc întâlniri cu primarii din Bihor care au minim 15 beneficiari de ajutoare sociale în localităţile pe care le conduc (în total 30 unităţi administrativ-teritoriale), aceştia urmând să facă „planuri de acţiune reale” pentru a-i pune la muncă, asigurându-le inclusiv protecţia muncii, echipamente de protecţie, de la mănuşi la veste reflectorizante, saci menajeri pentru adunarea deşeurilor, ba chiar şi motocositoare şi drujbe, pe care le poate cumpăra şi oferi CJ Bihor.

Ulterior, echipe mixte formate din reprezentanţi ai Prefecturii şi AJPIS vor începe verificări în teren. „Unde se va constata că nu există planuri de muncă organizate de primării şi beneficiarii nu prestează orele de muncă, în prima etapă primăriile vor primi avertismente, în etapa a doua se va da amendă directă primarilor şi, în subsidiar, se suspendă plata sumelor către beneficiari. Scopul nostru nu este să scoatem oamenii de la plata ajutoarelor, dar moral şi legal este ca beneficiarii să desfăşoare orele de muncă la care sunt obligaţi. Sunt convins că, cu o bună organizare a beneficiarilor, vom vedea un progres important în ecologizarea judeţului Bihor în câteva luni”, a afirmat Ilie Bolojan.

 

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.