Bolile despre care le e jenă să vorbească – trei din patru femei sunt afectate

SURSĂ FOTO: pixabay.com
SURSĂ FOTO: pixabay.com

Din cauza culturii sau educație, sau pur și simplu a rușinii, multe femei ajung la medic foarte târziu în cazul anumitor afecțiuni. Tocmai din acest motiv trecem și noi în revistă principalele boli pe care femeile le consideră uneori rușinoase și ce simptome au acestea.

Candidoza

Candidoza vaginală afectează trei din patru femei, la un moment dat în viață. Cu toate astea, simptomele sunt ignorate și nu se apelează la medic decât foarte târziu.

Candidoza e o infecție produsă de o ciupercă ce poate provoca iritație, scurgeri și prurit intensiv la nivelul vaginului și vulvei. Deși multe femei se rușinează de acest aspect, totuși infecția fungică nu e considerată o infecție cu transmitere sexuală și chiar și femeile care nu sunt active sexual pot dezvolta candidoza vaginală.

Riscul crescut de a dobândi o infecție fungică este totuși la începutul vieții sexuale regulate.

Principalele simptome ale infecției fungice pot fi de la ușoare la moderate și include mâncărime și iritație la nivelul vaginului și al vulvei dar și senzație de arsură, în special la contact sexual sau în timpul urinării, precum și înroșire și edem al vulvei, durere vaginală.

Candidoza vaginală complicată sau severă e considerată atunci când există simptome precum înroșire extinsă, edem și prurit care determină fisuri crăpături sau ulcerații.

Endometrioza, cauza a infertilității

Problemele de fertilitate care pot fi cauzate și de endometrioză sunt de multe ori considerate tabu și femeile aleg să vorbească despre asta foarte târziu, în fața unui medic.

Endometrioza este o afecțiune cu frecvență mare la femeile tinere și una din principalele cauze de infertilitate feminină, fiind de multe ori o afecțiune dureroasă, care înseamnă creșterea în afara uterului a țesutului care căptușește uterul pe interior și care sângerează la fiecare menstruație.

Endometrioza poate provoca durere, uneori chiar severă, în special în perioadele de menstruație, și pot apărea de asemenea probleme de fertilitate.

Principalul simptom al endometriozei este durerea pelvina si asociată de multe ori cu perioada menstruală. Alte simptome constau în durere la contactul sexual dar și durere la defecație sau urinare, infertilitate dar și simptome precum oboseală, diaree, constipație, flatulență sau greață, sângerare rectală, în special în perioadele menstruale.

Gradul de severitate al durerii nu este în mod automat un indicator al extinderii afecțiunii pentru că poți avea endometrioză ușoară cu durere severă sau poți avea endometrioza avansată cu durere redusă.

 

 

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.