Cum să îți faci viața mai confortabilă la țară? Cinci pași simpli

Viața la țară. Foto: Dianne Lacourciere / Flickr
Viața la țară. Foto: Dianne Lacourciere / Flickr

Dacă vreți să vă mutați în mediul rural veți întâmpina, cu siguranță, anumite piedici în calea confortului. În acest articol vă ajutăm să luați câteva decizii corecte pentru îmbunătățirea calității vieții:

Energia electrică este o necesitate pentru orice cămin, iar în mediul rural alimentarea cu electricitate poate fi întreruptă mult mai ușor decât în orașe. Cum rețeaua electrică poate fi avariată în urma evenimentelor meteorologice extreme sau din alte motive imprevizibile, vă recomandăm un generator de curent.

Un generator open frame pe benzină sau un altfel de dispozitiv similar vă va oferi independența energetică necesară pe perioada micilor pene de curent. Este o soluție pe termen scurt, dar una economică. Dacă doriți să fiți cu adevărat independenți, vă recomandăm instalarea unor panouri foto-voltaice, care presupun o investiție inițială mai mare, însă costuri foarte reduse pe termen lung.

Sfaturi pentru o viață confortabilă în mediul rural

Majoritatea satelor și comunelor din România nu dispun de o rețea de apă și canalizare, astfel că trebuie să vă asigurați singuri alimentarea cu apă.

Dacă apa poate fi pompată în locuință cu ajutorul unui banal hidrofor, pentru încălzirea apei aveți nevoie de un boiler. Există numeroase modele de boilere electrice care sunt dotate cu senzori de temperatură, pentru a opri încălzirea apei când atinge valoarea setată, cât și izolație pentru a menține cât mai mult apa caldă și a asigura o eficiență energetică ridicată.

Boilerele electrice pot fi folosite atât în bucătărie, cât și în baie, fiind printre cele mai eficiente dispozitive de încălzire a apei menajere.

Izolați-vă locuința. Dacă trăiți într-o casă mai veche, este important să o izolați termic. Veți economisi bani cu energia cheltuită pentru încălzire pe timpul iernii.

În ceea ce privește încălzirea, puteți opta pentru o centrală termică pe peleți, care este foarte eficientă energetic. Dacă preferați sistemul tradițional – încălzirea cu lemne în sobe de teracotă – este esențial să acordați o mare atenție măturării coșurilor.

Un acoperiș modern vă poate scuti de mari bătăi de cap în timpul vijeliilor sau a căderilor de grindină, acoperișurile tradiționale din țiglă fiind de multe ori afectate de către condițiile meteorologice extreme.