După ce un al doilea avion de tip Boeing 737 Max 8 s-a prăbușit în doar 5 luni, compania Boeing are de răspuns la mai multe întrebări, relatează BBC.
Duminică, 10 martie, un avion Boeing 737 Max 8 al companiei Ethiopian Airlines s-a prăbușit la 6 minute după decolarea de pe un aeroport din capitala Addis Ababa. Zborul se îndrepta spre Nairobi, Kenya. Toți cei 157 de oameni aflați la bord au murit. Aeronava era nouă, având o vechime de 4 luni.
Acesta a fost al doilea accident aviatic ce a implicat un Boeing 737 Max 8 în ultimele 5 luni. Pe 28 octombrie anul trecut, un avion al companiei Lion Air din Indonezia s-a prăbușit în Marea Jakarta. Toate cele 189 de persoane aflate la bord și-au pierdut viața.
Acum, China și linia aeriană Ethiopian Airlines au decis să țină la sol toate aeronavele de acest tip.
Despre zborul de ieri se știe că pilotul a raportat dificultăți și a cerut să se întoarcă pe aeroportul din Addis Ababa.
Vizibilitatea era bună, însă potrivit monitorizării traficului aerian realizată de Flightradar24, „viteza verticală a avionului după decolare nu era stabilă”.
Pilotul, pe nume Yared Getachew, avea peste 8.000 de ore de zbor.
Potrivit BBC, modelul 737 Max 8 se află în uz comercial doar din anul 2017.
Ce s-a întâmplat în Indonezia
În ceea ce privește accidentul din octombrie din Indonezia, anchetatorii au ajuns la concluzia că piloții au avut dificultăți în a gestiona un sistem automat gândit să împiedice avionul să își piardă din viteză, acest sistem fiind o caracteristică nouă a modelului 737 Max 8.
Indiciile descoperite până acum de investigatori arată că, în cazul Lion Air, acest sistem a forțat botul avionului în mod repetat în jos, în ciuda eforturilor piloților de a corecta acest lucru. Și aeronava Lion Air era nouă.
„Este destul de ciudat. Avem un tip de aeronavă nou-nouță care s-a prăbușit de 2 ori într-un an. Acest lucru trage un semnal de alarmă în industria aviatică deoarece un astfel de eveniment nu se întâmplă pur și simplu”, a declarat Mary Schiavo, fost inspector general la Departamentului de Transport din SUA, pentru CNN.
Deocamdată, ancheta din Etiopia este la început și nu se știe dacă responsabil de prăbușire este același sistem anti-încetinire.
TAROM și Blue Air au comandat și ele avioane Boeing 737 Max 8
În vara anului 2017, compania Blue Air a semnat comanda pentru 12 avioane Boeing 737 Max 8. Acestea urmează să fie livrate cândva în al doilea semestru din 2019 (aprilie-iunie).
În iulie 2018, și compania Tarom a comandat cinci avioane Boeing 737 MAX 8, pentru 586 de milioane de dolari.
„Suntem încântaţi de faptul că TAROM se alătură familiei 737 MAX în timp ce îşi dezvoltă flota şi îşi extinde reţeaua”, declara la acea dată Ihssane Mounir, vicepreşedinte senior de vânzări şi marketing comercial al Boeing.
Aceste avioane nu au intrat însă deocamdată în flota TAROM, după cum se poate vedea pe siteul companiei.
Foto: Acefitt / Wikipedia.org
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: