Bobohalma, colțul de rai din România desemnat „satul cultural 2018”

Biserica din lemn din Bobohalma FOTO: Țetcu Mircea Rareș/Wikimedia Commons
Biserica din lemn din Bobohalma FOTO: Țetcu Mircea Rareș/Wikimedia Commons

15 localități s-au întrecut în finala competiției „Satele culturale ale României 2018”. În urma jurizării, s-a stabilit că „satul cultural al anului 2018” este Bobohalma, din județul Mureș, în apropiere de Târnăveni.

Bobohalma este așezată în partea de sud-vest a județului Mureș. Ar exista documente care arată că satul are avea o vechime de peste 650 de ani. Denumirea satului are o explicație interesantă. Este o combinație între „babă” (n.r. femeie bătrână) și cuvântul maghiar „halma” (n.r. deal). În română ar fi „dealul babei”.

Populația localității este mixtă, formată din români în majoritate, câteva familii de maghiari și evrei care au locuit aici vremelnic.

În anul 1884, meșterul Webern, din Mediaș, a construit, alături de biserica de lemn, o biserică nouă de cărămidă, biserica ortodoxă cu hramul „Sfânta Treime”, dată în folosință în 1894.

Există și mai multe legende legate de Bobohalma. Se spune că în vremea dacilor, pe când erau atacați de romani, o parte a locuitorilor din Munții Apuseni s-ar fi retras pe aceste meleaguri. De asemenea, primele case ale satului ar fi apărut în jurul unui izvor. Pe un deal din apropierea izvorului trăia cea mai bătrână femeie dintre cei veniți aici, iar locului i se spunea „dealul babei”.

La Bobohalma țăranii încă fac pâine la cuptor, au cămări tradiționale, cu obiecte ceramice tradiționale, mobilier, lăzi de zestre și cusături rămase de pe vremea străbunicilor. La sărbători, oamenii satului se îmbracă în port popular.

Aici se află și o biserică de lemn construit la jumătatea anilor 1800 de către ortodocși. Pe la 1860, ortodocșii au hotărât să doneze biserica din lemn creștinilor greco-catolici din sat, pentru că ei și-ar fi început construcția unui lăcaș din piatră.

Competiția „Satele culturale ale României” este organizată anual, din 2014, de Asociaţia „Cele mai frumoase sate din România”, iar pe lista finalistelor s-au aflat anul acesta localităţile Sadu (judeţul Sibiu), Vorona (judeţul Botoşani), Drăguş (judeţul Braşov), Vălişoara (judeţul Hunedoara), Corbi (judeţul Argeş), Ţibăneşti (judeţul Iaşi), Ruginoasa (judeţul Iaşi), municipiul Târnăveni, satul Bobohalma (judeţul Mureş), Ţânţăreni (judeţul Gorj), Pădureni (judeţul Vaslui), Piscu (comuna Ciolpani, judeţul Ilfov), Recea (judeţul Maramureş), Dofteana (judeţul Bacău), Gălăutaş (judeţul Harghita), Miroslava (judeţul Iaşi), Moroeni (judeţul Dâmboviţa), Comorile Romaniei – Ţara Hangului (judeţul Neamţ) şi Prejmer (judeţul Braşov).

Pentru a obţine titlul de „Sat Cultural”, localitatea candidată trebuie să facă dovada organizării a minimum cinci evenimente sau proiecte culturale (sărbători, festival, concursuri, promovare, lansări de carte, teatru etc) şi să obţină minimum 70 de puncte din maximum 100 posibile în urma jurizării.

FOTO: Țetcu Mircea Rareș/Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.