Boala Evali, afecțiunea provocată de țigara electronică

vapare țigară electronică
Foto: sarahjohnson1 / pixabay.com

Medicii români atrag atenția că o nouă afecțiune care ar putea fi provocată de folosirea țigărilor electronice este Evali. Potrivit președintelui Societății de Pneumologie, medicul Florin Mihălțan, citat de Agerpres.ro, această afecțiune este necunoscută în România.

Cei care au această afecțiune au simptome de tahicardie, febră sau accelerare anormală a ritmului de respirație. Medicul spune că, atunci când vine vorba despre compușii din țigările electronice, „se pedalează foarte mult pe agenți aromatizanți, dar există o multitudine de alți compuși care sunt inhalați de acești vapers și care sunt dăunători”.

Medicul a mai spus că unul din compușii lichidului din țigara electronică, propilen glicol, induce crize de astm.

Evali este numele dat de medicii din Statele Unite ale Americii, potrivit Yale Medicine. Afecțiunea a fost descoperită în august 2019, după ce mai mulți medici și cercetători în sănătate au început să studieze zeci de cazuri de îmbolnăviri asociate cu folosirea țigărilor electronice.

Potrivit autorităților americane, în SUA au fost înregistrate peste 1.300 de cazuri de îmbolnăviri cu Evali. De asemenea, au fost și 26 de decese. Încă se fac cercetări cu privire la compușii din țigările electronice care ar putea provoca această boala. Din primele cercetări reiese că nu ar fi vorba de un singur compus care provoacă Evali. Medicii mai spun, citatați de revista americană de sănătate prevention.com, că în timp ce din cauza fumatului de țigări clasice e nevoie poate de câțiva ani pentru a se instala o boală, în cazul Evali e o evoluție rapidă.

„Cine crede că introducerea unor substanțe cum sunt folosite în vapat, țigările clasice sau încălzite, introducerea lor în sistemul respirator este normal sau că plămânii pot rămâne sănătoși pe o durată lungă după folosirea unor astfel de substanțe se înșeală.

La un moment dat încep să apară efectele. Perioada la care plămânii au fost expuși acestor substanțe, fie că vorbim de vapat sau țigară încălzită, e o perioadă scurtă, încă nu știm efectul real, cum știm efectul țigărilor clasice.

Vedem că există atacuri continue pe social media împotriva celor care avertizăm asupra acestor aspecte, atacuri foarte bine coordonate ale unor oameni care încearcă să minimalizeze efectele și ce se întâmplă în SUA.

Sper ca în cel mai scurt timp să avem informații științifice valide din partea colegilor din SUA, ca să se știe cum trebuie să fie abordarea privind aceste dispozitive și substanțele folosite în ele”, declara, anul trecut, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.