Boala care poate fi luată de la doze de suc sau bere. Medic: „Poate fi letală”

FOTO: ennelise/Pixabay.com
FOTO: ennelise/Pixabay.com

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția la pericolele pe care le reprezintă dozele de bere și băuturi răcoritoare care nu sunt igienizate. Dacă acestea sunt depozitate necorespunzător, există riscul de contaminare cu leptospiroză, o boală infecțioasă care poate fi letală.

„Orice doză poate fi letală. Mulți pacienți au făcut această boală după ce au băut bere la cutie. Mare atenție la leptospiroză. Oricine poate face această boală după consumul de băuturi (bere, suc) din doze depozitate necorespunzător (contaminate de șobolani)”, avertizează medicul prin intermediu unei postări pe Facebook.

Leptospiroza este o infecție provocată de bacteria Leptospira, care poate afecta atât oamenii, cât și animalele. Se transmite la oameni în principal prin contactul cu urina animalelor infectate, cum ar fi șobolanii, câinii, caii, porcii sau vacile. Animalele infectate pot contamina apa sau solul, răspândind astfel bacteria.

Dr. Tudor Ciuhodaru a împărtășit 10 lucruri esențiale pe care trebuie să le cunoaștem despre leptospiroză:

„1. Este o boală infecţioasă acută, transmisă de la animale la om, ce poate fi fatală. Spitalizarea este obligatorie. Receptivitatea este generală dar bărbaţii sunt mai frecvent afectaţi.

2.Incidenţa este în creştere. Se raportau 2,5 de cazuri la 100000 de locuitori.

3.Sunt tot mai multe cazuri recreaţionale – datorate înotului sau mersului desculţ în ape poluate cu leptospire, sporturilor nautice, călătoriilor în ţări tropicale. NU e de neglijat nici contactul cu animalele de casă. Boala rămâne cu un pronunţat caracter profesional, la cei ce lucrează cu animale sau în mediu mlăştinos.

4.Are răspândire universală. Vârfurile se înregistrează în perioada vară-toamnă.

5.Rezervorul natural de infecţie e constituit din cele peste 150 de specii de animale sălbatice şi domestice ce pot fi afectate. Cel mai important este reprezentat de rozătoare (şobolani şi şoareci) dar şi câinii, păsările și peştii pot fi rezervor pentru leptospiroză. Omul bolnav poate transmite boala prin urină, rar transplacentar, pe durata bolii.

6.Bacteriile pot rezista ani în pământul umed şi apa călduţă şi stagnantă dar nu rezistă la uscăciune. Sunt distruse în câteva secunde la 60 de grade C, în mediul acid, în apa clorinată şi de UV.

7.Transmiterea la om se face cel mai frecvent prin contactul pielii lezate sau a mucoaselor intacte cu solul sau apa contaminată cu urina animalelor bolnave sau infectate. Altă cale de transmitere este cea digestivă prin ingestie de alimente sau apă contaminate. Transmiterea mamă-făt e posibilă dar rară.

8.Debutul este brusc – pseudogripal – cu frison, febră, cefalee, mialgii – după o perioadă de incubaţie de 2-20 de zile.

9.Evoluează în 2 faze: septicemică şi organică, separate printr-o perioadă de 1-3 zile de ameliorare. Faza septicemică se poate confunda cu o viroză (febră, cefalee, mialgii, congestie conjunctivală, fotofobie, facies congestiv, erupţii cutanate de tip rujeoliform) sau cu o hepatită la debut (lipsa poftei de mâncare, greaţă, vărsături însoţite sau nu de icter). În faza organică reapare febra şi se instalează simptomatologia legată de afectarea meningeană, hepatică, renală. Leptospiroza severă (sindromul Weil) ictero-hemoragică evoluează spre insuficienţă hepato-renală cu mortalitate crescută.

10.Spitalizarea şi izolarea sunt obligatorii. Tratamentul se bazează pe administrarea de antibiotice. Formele severe necesită măsuri de terapie intensivă mergând până la hemodializă.”

Medicul subliniază importanța măsurilor de prevenție și acțiunilor imediate în cazul contactării leptospirozei pentru a reduce riscurile și a asigura tratamentul adecvat.

„1. Oricine poate face boala.

2.Nu vă expuneţi inutil la risc. Evitaţi înotul şi sporturile nautice sau mersul desculţ în zone cu ape poluate de dejecţiile animalelor.

3.Purtaţi echipamente de protecţie, cizme de cauciuc şi mănuşi, atunci când mergeţi în zone de risc.

4.Leziunile cutanate trebuie tratate şi pansate cu materiale impermeabile.

5.Spălaţi corect mâinile după contactul cu animale.

6.Apele poluate vor fi dezinfectate prin clorinare.

7.Apa de băut suspectă a fi contaminată se va consuma doar fiartă.

8.Dezinfecţia ustensilelor se poate face cu soluţie de 2% hidroxid de sodiu.

9.NU amânaţi consultul medical atunci când observaţi apariţia unor simptome după ce aţi venit în contact cu apa, solul sau alimentele cu potenţial crescut de contaminare.

10.Spitalizarea şi izolarea sunt obligatorii.”

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.