Boala care poate apărea în fața calculatorului

FOTO: Ionuț Fantaziu
FOTO: Ionuț Fantaziu

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ar putea include dependența de jocuri pe calculator pe lista tulburărilor psihice.

Potrivit Agerpres.ro, în versiunea inițială a ediției actualizate a Clasificării Internaționale a Bolilor și Problemelor de Sănătate, dependența de jocuri pe calculator este inclusă la categoria „Tulburări mintale, comportamentale și de neurodezvoltare”.

Cei care sunt diagnosticați cu această afecțiune trebuie să aibă o „tulburare de control asupra jocului”, să acorde „o prioritate ridicată jocului până la nivelul la care acesta să prevaleze asupra altor interese și activități de zi cu zi” și să continue să joace „în ciuda apariției consecințelor negative”.

Potrivit proiectului, acest comportament este suficient de grav pentru o tulburare semnificativă a vieții personale, familiale, sociale, educaționale, ocupaționale sau a oricăror aspecte de funcționare.

În ultimii ani a crescut numărul celor care mor din cauza unor simptome fizice asociate jocurilor pe calculator. De exemplu, în 2014, o tânără din China a decedat după ce s-a jucat timp de zece ore fără întrerupere, potrivit agenției de presă Xinhua.

În Rusia un tânăr a murit după ce a intrat în comă la spital. Potrivit apropiaților, acesta s-ar fi jucat în continuu timp de 22 de zile și a luat pauză doar că să doarmă și să mănânce.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.