BNR prognozează o scădere a inflației

FOTO: geralt/Pixabay.com
FOTO: geralt/Pixabay.com

Banca Națională a României prognozează că, probabil, în trimestrul I de anul acesta, va fi o scădere a inflației. O coborârea semnificativă va fi din trimestrul al III-lea, când se așteaptă o inflație de o cifră.

Aceste prognoze au fost făcute de specialiștii BNR și apar în minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de Administrație al BNR din 10 ianuarie. În această ședință BNR a decis majorarea dobânzii de politică monetară de la 6,75% la 7%.

În discuțiile privind evoluția recentă a inflației, membrii Consiliului au arătat că rata anuală a inflației a ajuns în noiembrie la 16,76%, depășind previziunile, după ce în octombrie a scăzut la 15,32%, de la 15,88% în septembrie.

S-a observat că, alături de majorarea prețurilor alimentelor, un determinant major al creșterii din acest interval a fost scumpirea mărfurilor nealimentare și a serviciilor de piață, în timp ce dinamica prețului combustibililor și-a accentuat scăderea, pe fondul trendului descendent al cotației țițeiului și al plafonării prețului lemnelor de foc, astfel încât contribuția de ansamblu a componentelor exogene ale IPC a rămas dezinflaționistă.

În ceea ce privește evoluțiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că, potrivit noilor informații și evaluări, rata anuală a inflației va scădea probabil în trimestrul I 2023 în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu, dar va coborî semnificativ mai alert ulterior, ajungând la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent – în devans cu aproape trei trimestre față de previziunile precedente –, ca efect al prelungirii schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie până la 31 martie 2025, concomitent cu modificarea caracteristicilor acestora începând cu 1 ianuarie 2023.

S-a reamintit că prognoza publicată în Raportul asupra inflației din noiembrie 2022, având ca prezumție sistarea schemelor de plafonare în luna septembrie 2023, anticipa o descreștere graduală a ratei anuale a inflației până în semestrul I 2024, dar mai accentuată ulterior, implicând un nivel de 11,2 la sută al acesteia în decembrie 2023, însă de 4,2 la sută la finele orizontului prognozei – situat totuși ușor deasupra intervalului țintei.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.