Bitcoin a explodat. Pizza care valorează acum 65 de milioane de dolari

FOTO: MichaelWuensch/Pixabay.com
FOTO: MichaelWuensch/Pixabay.com

Într-o singură zi, Bitcoin a crescut cu peste 1.000 de dolari și a depășit nivelul de 11.000 de dolari, pe care îl înregistrase miercuri.

Însă nu toți analiștii cred că e o creștere fundamendată și bănuiesc faptul că ar fi o uriașă bulă speculativă.

Creșterea de săptămâna această este cea mai rapidă din istoria monedei virtuale. În 2017, bitcoin a crescut cu peste 900%. Sunt analiști care cred că, având încredere uriașă în această monedă, ar putea ajunge la o valoare și de 14.000 de dolari până la sfârșitul anului.

Două pizza care au fost vândute în 2010 ar putea fi cele mai scumpe din lume. Dar nu pentru că au niște ingrediente ieșite din comun, ci pentru că au fost cumpărate cu bitcoin.

Un IT-ist din Florida a cumpărat în urmă cu șapte ani, pe 22 mai, două pizza cu 10.000 de bitcoin. La valoarea de astăzi ar fi vorba de aproximativ 110 milioane de dolari.

IT-istul Laszlo Hanyecz a postat pe forumul „Bitcoin Talk” un anunț prin care spunea că oferă 10.000 de Bitcoin pentru două pizza. Atunci, Bitcoin valora doar 0,003 dolari. A cerut să nu aibă „chestii ciudate precum topping de pește, ci doar să fie standard, cu ceapă, cârnăciori…”. A doua zi a anunțat pe forum că a primit două pizza de la Papa John.

Ce este Bitcoin?

Într-un interviu pentru New York Times, acordat de curând, IT-istul spune că nu îi pare rău de tranzacția pe care a făcut-o la vremea respectivă, chiar dacă acum, cu respectivii bani virtuali s-ar fi îmbogățit. În prezent sunt în circulați există în jur de 16,7 milioane de monede bitcoin și valorează peste 100 de miliarde de dolari.

Bitcoin a apărut pe piață imediat după criza economică. Despre devoltator nu se știe decât că avea pseodonimul Satoshi Nakamoto, însă nu e clar nici acum cine e.

Monedele bitcoin sunt „produse” pe baza unor modele matematice predeterminate și practic fiecare utilizator participă la creare prin puterea de procesare a computerului său la rezolvarea unui sistem complex de ecuații, în urma căruia se naște un nou bloc de cod criptografiat.

Diecare acest bloc apare cam o dată la 10 minute și aduce pe piață 25 de unități noi de Bitcoin.

Moneda virtuală în România

În primăvara aceastui an, două familii din Cluj și-au cumpărat locuințe cu monede virtuale. Constructorul declara atunci că auzise de aceste monede și a decis să facă tranzația. În România, astfel de tranzacții cu monede virtuale sunt destul de rare, însă în străinătate sunt frecvente.

Mai mult, reprezentanți ai Băncii Naționale a României spuneau că nu cred în moneda virtuală. „Noi ca bancă centrală nu credem în bitcoini (n.r. monede virtuale) pentru că nu e ceva palpabil. BCE are şi ea reţineri în acest sens.

Ne vom asigură să nu existe pe piaţă produse riscante, care să compromită clienţii şi sistemul bancar”, a afirmat directorul compartimentului de reglementare a sistemelor de plăţi din cadrul BNR, Ruxandra Avram, în cadrul conferinţei Digital Banking & Insurance.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.