Biserica Ortodoxă și campania. Liiceanu îi scrie Patriarhului Daniel

biserica ortodoxă

Gabriel Liiceanu Foto: Wikimedia Commons

Scriitorul Gabriel Liiceanu i-a trimis Patriarhului Daniel cel mai recent volum al său, intitulat „Fie-vă milă de noi! şi alte texte civile”, cu o dedicaţie-autograf în care scriitorul face referire la „târârea” Bisericii Ortodoxe Române (BOR) în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale.

Cartea „Fie-vă milă de noi! şi alte texte civile”, apărută recent la editura Humanitas, i-a fost trimisă astăzi Patriarhului Daniel de către Gabriel Liiceanu, potrivit unei informaţii postate pe una dintre paginile oficiale de Facebook ale editurii, relatează mediafax.ro.

Pe această pagină de Facebook a fost postată şi o imagine cu dedicaţia-autograf pe care Gabriel Liiceanu i-a trimis-o Patriarhului Daniel: „Preafericitului Părinte Daniel, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, şi tuturor preoţilor care, în aceste zile, consideră ruşinoasă şi nu acceptă târârea Bisericii noastre în alegerile prezidenţiale”.

Cartea „Fie-vă milă de noi! şi alte texte civile” cuprinde texte care au fost scrise de pe poziţia unui membru al „societăţii civile” în perioadele în care „febra organismului social a atins în ţara noastră grade paroxistice”, se arată în descrierea volumului de pe site-ul Humanitas.

Dedicația scriitorului Gabriel Liiceanu către Patriarhul Daniel. Foto: Pagina de Facebook Humanitas

„Intelectualul român trăieşte nevrotic şi dramatic, prins între tentaţia de a gesticula vehement pe scena publică şi cea de a trânti, scârbit, poarta istoriei şi de a se încuia în camera lui. Mereu am avut, ca români, ceva de înfruntat, de îndreptat, de luat de la capăt. Trăim, epuizant, o stare de insurecţie cetăţenească. Bolnava noastră Românie, cu şmecherii, lichelele sau incapabilii care au condus-o periodic, ne-a cerut, de prea multe ori, să nu uităm că suntem „cetăţeni” şi „români”. Visez o Românie de care să nu trebuiască să-mi aduc aminte mai mult de o dată la patru ani”, spune Gabriel Liiceanu, într-o declaraţie postată pe acelaşi site.

Biserica Ortodoxă Română a fost criticată de mai multe ori în ultimele săptămâni deoarece s-a implicat în campania pentru alegerile prezidenţiale în sprijinul PSD. În presă au fost difuzate mai multe înregistrări în care preoţii îi îndemnau pe oameni să voteze cu Victor Ponta.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version