Birchall: Iordache poate bloca activitatea oricărui Parlament sau Guvern

Florin Iordache FOTO: Gov.ro
Florin Iordache FOTO: Gov.ro

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, spune că nu ar trebui minimizată importanța avizelor date de Consiliul Legislativ, for condus de Florin Iordache, noul șef al instituției.

„Nu, nu este o glumă proastă ci este tristul adevăr! Da, ați citit bine! Din funcția de președinte al Consiliului Legislativ, Iordache poate pune în dificultate și chiar bloca activitatea oricărui guvern!
Cum poate face acest lucru? Simplu: aplicând prevederile art. 79 din Constituție și ale art. 4 din legea nr. 73 din 3 noiembrie 1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, care prevede că „Proiectele de ordonanțe şi de hotărâri cu caracter normativ se supun spre adoptare Guvernului NUMAI cu avizul Consiliului Legislativ, în termenele stabilite în art. 3 din lege: de 10 zile, 2 zile, respectiv de 24 de ore”!
Mai mult, dacă cuiva îi trece prin cap să adopte în Guvern un act normativ FĂRĂ avizul Consilului Legislativ, ar fi bine să se gândească de 2 ori pentru simplul motiv că actul respectiv poate fi declarat neconstituțional în baza deciziilor CCR!”, scrie Birchall pe Facebook.
Fostul ministru al Justiției mai spune că în calitate de șef al Consiliului Legislativ poate pune în dificultate și activitatea Parlamentului.
„Cum? Simplu: folosindu-se de prevederile art. 3 din legea nr.73 din 1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ coroborate cu deciziile CCR, de exemplu decizia CCR nr. 299/2015! Sper că toți cei care au contribuit, direct sau indirect, la alegerea lui Iordache în fruntea Consiliului Legislativ, să citească prevederile legale și astfel să realizeze ce au făcut ieri în Parlamentul României!
P.S. Dacă gruparea Dorneanu din CCR va colabora „foarte bine” cu Iordache, Consiliul Legislativ poate deveni cel mai important instrument de legiferare! Cum? Simplu: este suficient ca CCR să dea o decizie folosindu-se de prevederile art. 9 și 10 din Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative!”, mai scrie Birchall pe Facebook.
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.