Mai mulți cercetători de la Universitatea japoneză Mie au obținut biocombustibil din portocale.
Cercetătorii au folosit portocale improprii pentru consum care s-au dovedit a fi eficiente datorită calităților puțin corozive. Ei lucrează la acest proiect de mai bine de un an, încercând să dea o utilitate execedentului de citrice recoltate într-o localitate din apropiere.
Cu un amestec de benzină și biocombustibil din portocale, cercetătorii au pus în funcțiune un autovehicul de 14 kilograme.
Ei au amestecat portocale lovite sau zdrobite, precum și resturile care rămân după fabricarea sucului natural, cu o bacterie, numită clostridium cellulovorans, obținută din talaj de lemn.
Bacteria descompune fibrele de celuloză din care rezultă un zahăr care, prin fermentarea ajutată de acest microorganism adăugat, produce acest biocombustibil din portocale în decurs de zece zile.
Cercetătorii au reușit să extragă 20 de mililitri de biocombustibil din 3 kilograme de portocale și resturi de fructe, iar substanța rezultată este mai puțin corozivă decât bioetanolul produs din porumb sau sfeclă, potrivit agerpres.ro.
Mucuri de țigară, transformate în energie
O altă descoperire mai puțin obișnuită, venită tot din Asia, este și cea făcută de un grup de oameni de știință din Coreea de Sud.
Ei au anunțat în urmă cu câteva luni că au descoperit o modalitate de a transforma mucurile de țigară într-un material capabil să stocheze energie care ar putea fi apoi folosită în nenumărate scopuri, de la încărcarea telefoanelor mobile până la alimentarea automobilelor electrice.
Într-un studiu publicat, marți, în revista Nanotechnology, cercetătorii de la Universitatea Națională din Seul au prezentat modul în care au transformat filtrele uzate, realizate în principal din fibre de acetat de celuloză și considerate toxice și poluante atunci când sunt aruncate.
„Studiul nostru a arătat că filtrele de țigări uzate pot fi transformate într-un material pe bază de carbon, de înaltă calitate, utilizând un proces simplu, într-o singură etapă, care oferă în același timp o soluție ecologică pentru îndeplinirea cerințelor energetice ale societății”, a declarat profesorul și coautorul studiului Jongheop Yi.
Rezultatul final este un așa-numit „supercondensator”, despre care oamenii de știință susțin că stochează mai multă energie, se încarcă mai repede și durează mai mult decât alternativele obișnuite.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: