Bine, boss! ANAF-ul ia la puricat averile maneliștilor și „barosanilor” de pe Facebook

Agenția Națională de Administrare Fiscală a început să verifice persoanele cu venituri mari, care „prezintă risc fiscal ridicat”. Meotodologia de control presupune mai multe etape și se va pune în aplicare în cel mult șase luni.

Potrivit unui comunicat de presă dat de ANAF, în cadrul programului sunt vizate persoanele fizice cu avere afişată semnificativă – imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creanţe din creditări acordate companiilor şi/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate – nejustificată de veniturile declarate.

„Acum a venit momentul, după doi ani de pregătiri laborioase, să apăsăm şi mai tare pedala luptei împotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalităţi ale vieţii publice, manelişti, cămătari etc, cu toţii fiind pentru noi doar contribuabili cu obligaţii declarative. Cu toţii vor trebui, mai devreme sau mai târziu, să facă dovada fiscalizării veniturilor cu care şi-au construit averile“, a declarat președintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, printr-un comunicat de presă.

Informaţiile privind comportamentul financiar al persoanelor fizice cu risc fiscal vor fi obţinute prin colaborare cu toate instituţiile capabile să le furnizeze, cum ar fi băncile sau primăriile, dar şi angajatorii acestor persoane. Potrivit unor informații pe surse, ar putea declanșa anchete inclusiv în urma unor apariții de la TV sau pe rețelele de socializare.

Potrivit jurnaliștilor de la Adevărul, verificarea situației fiscale presupune parcurgea unei serii de etape:

– analiza de risc fiscal;
– selectarea persoanelor care vor fi supuse verificărilor fiscale prealabile documentare;
– verificarea prealabilă documentară efectuată asupra persoanelor selectate – se desfăşoară la sediul organului fiscal, fără notificarea contribuabilului, pe baza informaţiilor şi documentelor deţinute sau obţinute de administraţia fiscală;
– verificarea fiscală a persoanelor pentru care verificarea fiscală prealabilă documentară a constatat existenţa diferenţei semnificative, în sensul legii, între veniturile estimate pe baza situaţiei fiscale personale şi veniturile declarate administraţiei fiscale – se desfăşoară împreună cu contribuabilului şi cu colaborarea acestuia.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.