Bilanț DNA. Kovesi: ”A fost un an dificil în lupta împotriva corupției”

bilanț DNA 2017
Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA Foto: Captură YouTube

Bilanț DNA 2017. Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, a prezentat astăzi un raport complet al activității instituției pe care o conduce în anul trecut, trăgând și un semnal de alarmă.

„Este un moment în care analizăm ce am făcut bine, analizăm ce nu am făcut bine, ce am greşit. Este important că analiza noastră poate fi utilă pentru fundamentarea unor decizii privind reducerea corupţiei în România. Anul 2017 a fost un an dificil în lupta împotriva corupţiei. Însăşi demersul de a lupta împotriva corupţiei a fost puternic contestat. Şi a fost pus sub semnul întrebării. Ne punem întrebarea: avem instituţii mai curate, justiţia face suficiente eforturi pentru a eradica acest fenomen sau sunt necesare şi alte măsuri”, a spus Kovesi, la începutul prezentării bilanţului DNA pe anul 2017.

Șefa DNA a fost aprig criticată de ministrul Justiției, Tudorel Toader, care i-a cerut chiar revocarea. Demersul ministrului din guvernul PSD-ALDE a primit aviz negativ din partea Consiliului Suprem al Magistraturii. Decizia finală îi aparține, însă, președintelui Klaus Iohannis, prezent și el la întâlnirea de la Cercul Militar, unde a fost prezentat acest bilanț DNA.

De cealaltă parte, Ministrul Justiției a lipsit de la ședința de bilanț DNA 2017.

Bilanț DNA 2017. Iohannis: ”Suntem departe de o revocare”

Președintele României a declarat, la ședința de bilanț DNA 2017, că s-a încercat decredibilizarea Direcției Naționale Anticorupție de către ”niște inculpați și condamnați penal, după ce au fost prinși încălcând legea”.

„Direcţia Naţională Anticorupţie, ca parte a Ministerului Public, şi justiţia, în ansamblul său, asigură mecanismele necesare pentru a vindeca România de corupţie. Din păcate, însă, asistăm în ultima perioadă la manifestări virulente ale disperării şi la încercări de manipulare cu scopul de a decredibiliza DNA, activitatea DNA şi cu încercarea clară de a subordona justiţia politicului. Inadmisibil!”, a declarat Klaus Iohannis, într-un discurs susținut la ședința de bilanţ DNA pe 2017.

„Aşa cum spune un proverb românesc: Minciuna umblă cât umblă, până i se înfundă. Toate aceste acţiuni concertate în plan mediatic nu au şanse de reuşită”, a mai spus liderul de la Cotroceni.

Bilanț DNA 2017. Augustin Lazăr: ”A fost un an mai sensibil”

Procurorul general Augustin Lazăr a comentat și el activitatea instituției conduse de Laura Codruța Kovesi la ședința de bilanț DNA 2017, menționând: ”Corupția rămâne în continuare un fenomen mai actual ca oricând”

„Anul 2017 într-adevăr a fost un an mai sensibil, mai complicat. Nu aș dramatiza, în sensul că a fost un an greu. Când mă uit în sală, văd magistrați ai Ministerului Public care au ajuns la maturitatea profesională și care acum trebuie să demonstreze că pot face față problemelor adevărate”, a afirmat Augustin Lazar.

Bilanț DNA 2017. Cele mai relevante cifre

”1000 inculpați au fost trimiși în judecată, anul trecut. DNA se ocupă doar de corupția la nivel înalt. O treime dintre acești inculpați au avut funcții de conducere, demnități publice, funcții importante: printre ei se numără 3 miniștri, 5 deputați, 1 senator, 2 secretari de stat, un fost președinte al Camerei Deputaților, un secretar de minister au fost trimiși în judecată. De cele mai multe ori, aceia care comit infracţiuni de corupţie se află la conducerea unor instituţii publice”, a precizat Kovesi.

Potrivit procurorului-șef al DNA, o treime dintre inculpați a comis fraude cu fonduri europene, cel mai des cu fondurile europene alocate zonelor rurale, comunităților sărace.

În 2017, procurorii DNA au soluționat peste 3.800 de dosare – cel mai mare număr de dosare soluționate într-un an, de la înființarea instituției.

Mai mult, DNA a audiat 23.000 de persoane în 2017, adică o medie de 85 de persoane audiate pe zi. Au fost studiate peste 12 milioane de documente și s-au recuperat 159,5 milioane de euro.