Berea, vinul, apa și conservele s-ar putea scumpi cu până la 30%

O suprataxă pentru fiecare kilogram de ambalaj care nu este reciclat ar putea scumpi conservele de fructe sau legume, berea, apa, peștele sau vinul cu până la 30% până la sfârșitul acestei luni, potrivit Digi24.

Până anul trecut, reciclarea conservelor, a sticlelor sau a borcanelor era în responsabilitatea unor organizații care se ocupau de colectare și reciclare. Pentru aceste servicii, producătorii plăteau, în medie, 65 de lei pe tonă.

Însă Administrația Fondului pentru Mediu a descoperit nereguli la aceste organizații și le-au dat amenzi de 19 milioane de euro. Unele dintre ele ar fi raportat cantități de deșeuri colectate și reciclate mai mari decât în realitate.

„Pe lunile noiembrie şi decembrie nu au reciclat, deşi aveau contracte cu beneficiarii, cu producătorii, cu cei care puneau în piaţă produse agroalimentare ambalate. Şi în mod automat se aplică acea prevedere legală de suprataxă de 2 lei pe kilogramul de ambalaj”, a declarat președintele Federației Pro Agro Emil Dumitru, citat de Digi24.

În următoarea perioadă, producătorii au două variante: fie își asumă pierderi uriașe, fie majorează prețul cu 30%. De exemplu, pentru un borcan cu legume care costă 3,5 lei, producătorul ar trebui să plătească o suprataxă de reciclare de 1 leu.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, spune că se caută o soluție în acest sens. „Am discutat de exemplu cu producători de vin care mi-au spus că achiziţionează sticla din Franţa cu 1 leu şi 10 bani şi în final va trebui să plătească, pentru că o sticlă are aproape un kilogram, mai mult pentru preluarea deşeurilor. Ei nu sunt împotriva unei taxe, dar o taxă realistă care să nu conducă la faliment”, a declarat ministrul Agriculturii Achim Irimescu, potrivit Digi24.

Producătorii cer să se înființeze și un nou sistem de reciclare a ambalajelor.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Se lansează „Gândit în România”, o serie de documentare dedicată inventatorilor români
A înflorit o cârciumăreasă, prima floare crescută în spațiul cosmic
Fenomen extrem de rar. Cinci planete se aliniază pe cerul nopții

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.