Benzina s-a scumpit cu peste 20% și motorina cu 15%. Prețurile la carburanți vor crește în continuare

FOTO: Activ-Michoko/Pixabay.com
FOTO: Activ-Michoko/Pixabay.com

În ultimele luni, carburanți s-au scumpit rapid, după ce a crescut prețul petrolului, potrivit  Digi24.ro.

Față de aceeași perioadă de anul trecut, șoferii plătesc la pompă cu 1 leu mai mult pentru 1 litru de benzină. Și motorina s-a scumpit, iar creșterea prețurilor carburanților se va resimți și la raft.

În luna aprilie, anul trecut, 1 litru de benzină costa 4,51 de lei, iar cel de motorină 4,71 de lei. La distanță de un an, la pompă se înregistrează o creștere de 22% în cazul benzinei și de 14,8% în cazul motorinei.

„Creșterea prețului carburanților din România trebuie pusă pe seama avansului prețului petrolului de la nivel mondial care crește de la o lună la alta. Anul trecut pe vremea aceasta petrolul era undeva la 22 de dolari, acum este undeva la 65 de dolari”, explică analistul economic Adrian Negrescu.

Potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a prețurilor la carburanți al Comisiei Europene, românii plătesc, în continuare al doilea cel mai mic preț din Europa la benzină și motorină, după bulgari. Scumpiri ale carburanților au avut loc și în alte state din Uniunea Europeană, chiar dacă gradul de utilizare a şoselelor de pe continent este, în medie, cu 30% sub nivelul înregistrat înaintea pandemiei, relatează Digi24.ro.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.