O companie oferă 4 zile de concediu în plus pentru nefumători

Câțiva angajați britanici și japonezi pot trece pe lista cu beneficiile renunțării la fumat și faptul că au un concediu mai lung FOTO: realworkhard/Pixabay.com
Câțiva angajați britanici și japonezi pot trece pe lista cu beneficiile renunțării la fumat și faptul că au un concediu mai lung FOTO: realworkhard/Pixabay.com

O companie din Marea Britanie a luat decizia de a le oferi angajaților care nu fumează patru zile de concediu în plus. Este vorba despre o compensație pentru faptul că nu stau în pauze de țigară, potrivit The Independent. Angajații care au acest viciu s-au gândit că ar fi bine să pună acest bonus pe lista cu beneficiile renunțării la fumat.

Decizia a fost luată de agenția de recurtare KCJ Training and Employment Solutions din Swindon, Marea Britanie. Directorul general, Don Bryden, este chiar el fumător, însă a concluzionat că angajații care nu fumează merită măcar patru zile de concediu în plus față de ceilalți, mai ales în condițiile în care s-a calculat că fumătorii iau câte trei pauze a câte 10 minute pe zi, ceea ce ar însuma aproximativ 16 zile de lucru pierdute.

Directorul companiei a mai decis și că toți cei care urmează să se lase de fumat vor primi cele patru zile libere în plus. Decizia a fost acceptată și de cei care fumează, unul dintre ei chiar a renunțat la acest viciu, iar alți doi încearcă să facă același lucru.

Beneficiile renunțării la fumat. Japonezii s-au gândit primii

 

Această măsură nu este chiar o premieră. În 2017, o companie din Japonia a decis să le acorde angajaților nefumători 6 zile de concediu plătit în plus față de ceilalți colegi care sunt fumători. Decizia a fost luată la compania de marketing Piala Inc., cu sediul în Tokyo.

Situația era una destul de neplăcută pentru nefumători, în condițiile în care birourile companiei erau la situate la etajul 29, iar toți cei care mergeau să fumeze lipseau aproximativ 15 minute.

Imediat după această decizie, 30 din cei 120 de angajați ai companiei și-au luat zile libere. De asemenea, inițiativa a determinat patru angajați să se lase de fumat.

Beneficiile renunțării la fumat. Câți români au acest viciu

 

În România, în 2018, 30,7% dintre adulții cu vârsta de minimum 15 ani (40,4% bărbați și 21,7% femei), adică 5,63 de milioane adulți, au consumat curent (zilnic sau ocazional) tutun sub orice formă (produse din tutun care se fumează, produse fără fum și produse cu tutun încălzit), arată Studiul global privind tutunul la adulti (GATS), realizat cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății și al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC, SUA).

„Per total, 30,2% (5,6 milioane, 39,2% dintre bărbați și 21,5% dintre femei) de adulți au fumat tutun în mod curent. O treime din fumătorii români (33,5%) au fost adulți tineri, din grupa de vârstă 15-24 de ani.

Cinci milioane de adulți s-au declarat fumători curenți zilnic (3,2 milioane de bărbați și 1,8 milioane de femei). Dintre fumătorii curenți zilnic, 71,5% fumează în primele 30 de minute de la trezire.

Vârsta medie de inițiere a consumului de tutun, între persoanele în vârstă de 20-34 ani, care au fost sau sunt fumători curenți zilnic, a fost 17,9 ani (17,7 ani în rândul bărbaților și 18,3 ani în rândul femeilor)”, se arată în studiu.