Beneficiile consumului de sfecla rosie

Sfecla rosie, cunoscuta in mod obisnuit ca sfecla, este o leguma radacina populara folosita in multe bucatarii din intreaga lume. Sfecla este plina de vitamine, minerale si compusi vegetali esentiali, dintre care unii au proprietati medicinale. Mai mult, sunt delicioase si usor de adaugat la dieta ta. Sfecla este atat de buna incat, pe piata de suplimente alimentare, are chiar un loc al sau in topul cumparaturilor.

Acest articol enumera 9 beneficii pentru sanatate ale sfeclei, toate sustinute de stiinta.

Multi nutrienti in putine calorii

Sfecla are un profil nutritional impresionant.

Sunt sarace in calorii, dar bogate in vitamine si minerale valoroase. De fapt, contin un pic din aproape toate vitaminele si mineralele de care aveti nevoie.

Iata o prezentare generala a substantelor nutritive gasite intr-o portie de 3,5 uncii (100 de grame) de sfecla rosie gatita:

  1. Calorii: 44
  2. Proteine: 1,7 grame
  3. Grasime: 0,2 grame
  4. Fibra: 2 grame
  5. Vitamina C: 6% din CDI
  6. Folat: 20% din CDI
  7. Vitamina B6: 3% din CDI
  8. Magneziu: 6% din CDI
  9. Potasiu: 9% din CDI
  10. Fosfor: 4% din CDI
  11. Mangan: 16% din CDI
  12. Fier: 4% din CDI

Sfecla contine, de asemenea, nitrati si pigmenti anorganici, ambii fiind compusi vegetali care au o serie de beneficii pentru sanatate.

REZUMAT:

Sfecla este incarcata cu vitamine si minerale si are un continut scazut de calorii si grasimi.

  1. Ajuta la mentinerea tensiunii arteriale

Bolile de inima, inclusiv atacurile de cord, insuficienta cardiaca si accidentul vascular cerebral, sunt una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Si, deseori, sunt si cauza pentru care unii renunta la rucsac si bocanci si nu mai pleaca deloc in drumetii mediu sau intens solicitante.

Iar tensiunea arteriala ridicata este unul dintre principalii factori de risc pentru dezvoltarea acestor afectiuni. Studiile au aratat ca sfecla poate reduce semnificativ tensiunea arteriala cu pana la 4-10 mmHg pe o perioada de doar cateva ore.

Efectul pare a fi mai mare pentru tensiunea arteriala sistolica sau presiunea atunci cand inima se contracta, mai degraba decat tensiunea arteriala diastolica sau presiunea atunci cand inima este relaxata. Efectul poate fi, de asemenea, mai puternic pentru sfecla cruda decat sfecla gatita.

Aceste efecte de scadere a tensiunii arteriale se datoreaza probabil concentratiei mari de nitrati din sfecla. In corpul dumneavoastra, nitratii alimentari sunt transformati in oxid nitric, o molecula care dilata vasele de sange, determinand scaderea tensiunii arteriale.

Nivelul nitratilor din sange ramane crescut timp de aproximativ sase ore dupa ce ati consumat azotat dietetic. Prin urmare, sfecla are doar un efect temporar asupra tensiunii arteriale, iar consumul regulat este necesar pentru a experimenta reduceri pe termen lung ale tensiunii arteriale.

REZUMAT:

Sfecla contine o concentratie mare de nitrati, care au un efect de scadere a tensiunii arteriale. Acest lucru poate duce la un risc redus de infarct miocardic, insuficienta cardiaca si accident vascular cerebral.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.