BEC a respins solicitarea MAI de a prelungi votul în secțiile unde sunt cozi

alegeri locale 2020 secție de votare
Foto: GreatNews

Biroul Electoral Central (BEC) a respins duminică solicitarea Ministerului Afacerilor Interne de prelungire a votării în secțiile unde sunt cozi, anunță publicația G4Media.ro.

Potrivit surselor citate, prelungirea votării a fost respinsă deoarece această posibilitate este prevăzută de legea 208 din 2015, care reglementează alegerile parlamentare, pe când alegerile locale sunt guvernate de legea 115 din 2015, iar acest act normativ nu prevede posibilitatea prelungirii scrutinului.

”Legea 115 prevede că votarea se închide la ora 21:00 și doar alegătorii aflați în sală sunt lăsați să mai voteze”, au explicat sursele G4Media.ro.

Concret, Articolul 92 din Legea 115 / 2015 are următorul conținut:

„(1) La ora 21,00 președintele biroului electoral al secției de votare declară votarea încheiată și dispune închiderea localului secției de vot.
(2) Alegătorii care la ora 21,00 se află în localul secției de vot pot să își exercite dreptul de vot.
(3) La ora 21,00, urna specială trebuie să se afle în localul secției de vot”.

Ministerul de Interne a cerut astăzi Biroului Electoral Central să prelungească votarea în secțiile unde e coadă pentru a le permite tuturor celor care așteaptă în fața secțiilor să își exercite dreptul la vot.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.