Beat la volan. Cei care provoacă accidente mortale merg direct la pușcărie

FOTO: NettoFigueiredo/Pixabay.com
FOTO: NettoFigueiredo/Pixabay.com

Cine circulă beat la volan sau sub influența unor substanțe psihoactive și provoacă accidente rutiere mortale va face pușcărie. Este vorba despre un proiect de lege inițiat de senatorul PSD Robert Cazanciuc, care prevede că este interzisă suspendarea pedepsei pentru ucidere din culpă dacă infracțiunea a fost săvârșită de un șofer beat la volan sau de cineva care a luat droguri.

Senatorul a înregistrat această propunere legislativă astăzi, de Ziua europeană fără decedați în accidente rutiere.

Potrivit unui raport din 2017 al Comisiei Europene, România este pe primul loc în Uniunea Europeana în ceea ce priveşte pierderea de vieţi omeneşti, contrar tendinţei din spaţiul comunitar în ceea ce priveşte numărul de decese raportat la un milion de locuitori.

Deşi numărul victimelor decedate în accidente rutiere a scăzut constant în Uniunea Europeană, ajungând la 49 raportate la un milion de locuitori, în România, tendinţa este contrară, de 80 de decese la un milion de locuitori – în creştere constantă în ultimii 10 ani, se arată într-un comunicat de presă transmis de Senat. 

Ce prevede legea pentru un accident provocat de un șofer beat la volan

În acest moment, legea permite posibilitatea suspendării executării pedepsei renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei în cazul unui concurs de infracţiuni între uciderea din culpă, în condiţiile art. 192 alin. (2) şi cea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere – art. 335 alin. (1) – (3), ori conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, reglementata la art. 336 alin. (1) – (3), transmite senatorul Robert Cazanciuc.

Sunt convins ca vom contribui la conştientizarea tuturor categoriilor de participanţi la traficul rutier cu privire la riscurile şi consecinţele la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.

Este o măsură care ne va proteja pe noi toţi, dar mai ales pe cei care ar putea să îi împiedice pe cei care ar intenţiona să se urce la volan băuţi, drogaţi sau fără permis, a spus Robert Cazanciuc.

România e campioană la accidente rutiere

O statistică prezentată de Asociația pentru Promovarea Asigurărilor arată că România este pe primul loc în Europa la numărul de decese din accidente rutiere, având o medie de 98 de morți la un milion de locuitori. Media europeană este de 49 de decese din cauza accidentelor rutiere la milionul de locuitori.

Una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere este șofatul în stare de ebrietate.

Antonio Avenoso, reprezentat al Consiliului European pentru Siguranța Transportatorilor spunea anul trecut că 2% din numărul de kilometri sunt conduşi de şoferi care au o concentraţie de alcool peste limită. 1 din 3 recunosc că au condus după ce au băut. 25%, 1 din 4 morţi în UE din accidentele rutiere sunt din cauza alcoolului.

Avenoso a mai explicat că una dintre metodele de prevenire a accidentelor de circulaţie în Europa ar fi utilizarea unor dispozitive anti-alcool montate în interiorul autoturismelor care să nu permită şoferului să îl pornească în cazul în care acesta a consumat băuturi alcoolice. Drept exemplu a fost dată Suedia, ţară în care au fost achiziţionate peste 100.000 de astfel de dispozitive de blocare folosite în flota comercială.

FOTO: NettoFigueiredo/Pixabay.com