Băuturile cu zahăr s-ar putea scumpi. Guvernul pregătește o taxă specială

FOTO: rawpixel/Pixabay.com
FOTO: rawpixel/Pixabay.com

Un act normativ care prevede, printre altele, introducerea unei taxe pe zahărul din băuturile răcoritoare, va fi discutat luni de Guvern.

Potrivit Hotnews.ro, taxa pentru băuturile răcoritoare care au conținut ridicat de zahăr ar urma să intre în vigoare de la 1 septembrie.

Această taxă se va aplica băuturilor care au cel puțin 5 grame de zaharuri la 100 ml de produs. Scopul ar fi acela de a descuraja consumul de alimente nesănătoase. Potrivit unei surse Hotnews.ro, pentru băuturile care au conținut de 5-8 grame de zaharuri pe 100 ml de produs acciza va fi de 0,8 lei/litru, iar pentru cele de peste 8 grame la 100 ml va fi de 1 leu/litru.

În ultimii ani au mai fost inițiative legislative prin care se dorea reducerea consumului de zahăr. Un parlamentar a venit în 2016 cu o propunere prin care li se interzicea copiilor sub 16 ani să cumpere sucuri care conțin zahăr. De asemenea, acesta cerea ca și pe sticle să fie avertismente, ca în cazul pachetelor de țigări.

În urmă cu doi ani, mai mulți nutriționiști și Asociația Colegiul Pacienților au cerut o impozitare suplimentară pentru dulciuri, băuturi carbogazoase și energizante. Aceștia spun că fondurile ar putea fi folosite pentru educația alimentară și alte servicii medicale care au legătură cu afecțiuni provocate de consumul exagerat de zahăr.

Organizația Mondială a Sănătății anunță că numărul bolnavilor de diabet și al adolescenților obezi crește alarmant. Statisticile arată că un român consumă într-un an 30 de kilograme de zahăr, în condițiile în care media europeană este de 16 kilograme.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.