Un grup de cercetători de la Universitatea St. Andrews din Scoția a comparat efectul de hidratare ale mai multor băuturi diferite.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că în timp ce apa, atât plată cât și carbogazoasă, face o treabă bună în ce privește hidratarea, băuturile cu puține zaharuri, grăsimi sau proteine fac o treabă chiar mai bună în ceea ce privește menținerea organismului hidratat, potrivit CNN.
Motivul are de-a face cu modul în care organismul nostru răspunde la băuturi, potrivit lui Ronald Maughan, profesor la St. Andrews’ School of Medicine și autor al studiului. Un factor care determină cât de bine ne poate hidrata o băutură este volumul acesteia. Cu cât bei mai mult, cu atât băutura se golește mai repede din stomac și este absorbită în sânge, unde poate dilua fluidele corpului și te poate hidrata.
Alt factor care determină cât de bine ne va hidrata un lichid are legătură cu compoziția nutritivă a băuturii. De exemplu, laptele s-a dovedit a fi chiar mai hidratant decât apa simplă, deoarece conține zahăr, lactoză, proteine și grăsimi.
Toate acestea ajută la încetinirea golirii lichidului din stomac și la menținerea hidratării pe o perioadă mai lungă.
Laptele are, de asemenea, sodiu, care acționează ca un burete și reține apa în organism și are ca rezultat o producție mai mică de urină.
„Acest studiu ne spune multe din ceea ce știam deja: electroliții – cum ar fi sodiul și potasiul – contribuie la o hidratare mai bună, în timp ce caloriile din băuturi au ca rezultat o golire gastrică mai lentă și, prin urmare, o eliberare mai lentă a urinării”, a spus Melissa Majumdar, un dietetician înregistrat, personal trainer și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică care nu a fost implicat în studiu.
Băuturile cu zaharuri mai concentrate, cum ar fi sucurile de fructe sau cola, nu sunt neapărat la fel de hidratante precum băuturile cu conținut scăzut de zahăr.
Ele pot rămâne ceva mai mult timp în stomac și se golesc mai lent în comparație cu apa plată, dar odată ce aceste băuturi intră în intestinul subțire, concentrația lor mare de zaharuri se diluează în timpul unui proces fiziologic numit osmoză.
Acest proces, de fapt, „trage” apa din organism în intestinul subțire pentru a dilua zaharurile pe care le conțin aceste băuturi. Astfel, lichidele nu vor mai ajunge în restul organismului.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: