Bătaie între parlamentari într-una din cele mai civilizate țări din lume

Parlamentarii japonezi s-au luat la bătaie (Youtube)
Parlamentarii japonezi s-au luat la bătaie (Youtube)

Politicienii japonezi s-au luat la bătaie în Parlament, motivul fiind o lege controversată care ar permite trupelor nipone să participe la operațiuni militare peste granițe.

Sunt scene rare pentru parlamentul nipon, unde atmosfera este de obicei una sedată. Șeful comitetului care a redactat legea a fost încercuit de politicieni ai opoziției, care s-au luat apoi la bătaie cu cei de la putere.

Votul fusese amânat miercuri seară, după ce parlamentarii opoziției blocaseră ușile și coridoarele Parlamentului în semn de protest.

Mai mulți oameni au fost arestați și în fața clădirii Parlamentului, în urma unei manifestații la care au participat 13.000 de persoane.

Protestele au devenit un lucru obișnuit în Tokyo, fiind organizate zilnic împotriva noii măsuri legislative, care ar permite armatei nipone să lupte alături de aliați în afara granițelor țării.

După Al Doilea Război Mondial, Japonia a decis ca forțele ei armate să aibă rol pur defensiv. Acest lucru este stipulat în Constituție.

Premierul Shinzo Abe vrea să treacă legea cât mai repede prin Parlament. Ea a trecut deja de camera inferioară, unde coaliția pe care o conduce are majoritatea necesară de două treimi din voturi.

Abe susține că legea este necesară pentru Japonia, care face parte dintr-un mediu foarte schimbător, în care China este tot mai ambițioasă, iar Coreea de Nord din ce în ce mai imprevizibilă.

Recomandările editorilor GreatNews: