Barurile și cluburile care nu respectă regulile din pandemie ar putea fi închise

FOTO: kaicho20/Pixabay.com
FOTO: kaicho20/Pixabay.com

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat, luni dimineață, că va propune modificarea legii cu privire la prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de coronavirus astfel încât ar putea fi suspendată activitatea unui agent economic după ce a avut „una, două, trei sancțiuni”.

Ministrul Bode e de părere că actualele sancțiuni „nu sunt suficiente” și va solicita conducerii PNL discutarea în coaliția de guvernare modificarea lefii 55/2020 în Parlament în această săptămână, în caz contrar va fi emisă o ordonanță de urgență de către Guvern.

„Cum s-a întâmplat cu legea fumatului, suspendarea licenței de funcționare. După una, două, trei sancțiuni, instituțiile statului să poată suspenda licența de funcționare pentru două săptămâni”, a subliniat ministrul Bode.

Potrivit ministrului, în weekend au fost făcute 5.000 de controale și doar 32 de operatori economici au fost amendați.

O altă schimbare importantă ar putea veni de la Ministerul Sănătății, în ceea ce privește declararea carantinei. Potriviti Andreei Moldovan, secretar de Stat în Ministerul Sănătății, aglomerarea spitalelor ar urma să conteze mai mult pentru declararea carantinării unei localități.

„Ce vrem să discutăm este ca această grilă de carantinare, sau punctaj de carantinare, să fie făcută corect, fără echivoc, să ia în calcul niște indicatori care chiar să aibă impact asupra deciziei. De exemplu, există un indicator al saturației, al încărcării secțiilor de terapie intensivă, care are un punctaj destul de mic. Aici, dacă vezi că ai 1400 locuri de terapie și o mare parte sunt ocupate, e un moment de alarmă total”, a spus Moldovan, la Digi24.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.