Barna a câștigat alegerile în Noua Zeelandă

Foto: Dan Barna / Facebook

Dan Barna a câștiga categoric la votul românilor din Noua Zeelandă, țara în care s-a încheiat deja procesul electoral. Aici, USR PLUS a realizat o numărătoare paralelă.

Potrivit deputatului USR Cătălin Drulă, coordonatorul campaniei electorale a lui Dan Barna, candidatul alianței USR PLUS a obținut 47,6% din cele 191 de voturi exprimate la secția din Auckland. Pe următorul loc este Klaus Iohannis, care are 27,2%. Pe locul al treilea este Viorica Dăncilă, cu 5,2%, iar pe patru e Mircea Diaconu, cu 4,2%.

Cifrele a fost anunțate de Cătălin Drulă într-o postare pe Facebook.

A început ziua votului pentru românii din țară și a treia zi în care urnele se deschid în străinătate. Aproape 19 milioane de români cu drept de vot sunt așteptați să-și aleagă președintele dintr-o listă de 14 candidați.

Secțiile de votare se vor închide la ora 21:00, însă programul se poate prelungi dacă sunt oameni care stau la coadă. Cei care nu știu pe listele cărei secții de votare sunt trecuți, pot afla acest lucru accesând online Registrul Electoral.

De asemenea, potrivit legii, la alegerile prezidențiale, dacă nu sunteți în localitatea de reședință puteți vota la orice secție de votare, pe listele suplimentare.

Dacă vreți să aflați în timp real prezența la vot, trebuie să știți că Biroul Electoral Central a pus la dispoziție două site-uri care arată numărul participanților la urne, iar actualizarea se face la interval de câteva secunde. Astfel, prezența la vot în diaspora o puteți vedea – aici, iar prezența la vot în țară o puteți vizualiza – aici.

Primele rezultate exit poll vor fi prezentate la ora 21:00. Casele acreditate pentru a face sondaje sunt IRES, Curs și Avangarde.

La alegerile prezidențiale 2019, în cursă s-au înscris 14 candidați. Aceștia sunt, în ordinea care apar pe buletinele de vot: Klaus Iohannis – Partidul Naţional Liberal, Theodor Paleologu – Partidul Mişcarea Populară, Dan Barna – Alianţa USR-PLUS, Kelemen Hunor – Uniunea Democrată Maghiară din România, Viorica Dăncilă – Partidul Social Democrat, Cătălin Ivan – Alternativa pentru Demnitate Naţională, Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc, Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie, John-Ion Banu – Partidul Naţiunea Română, Mircea Diaconu – Alianţa UN OM, Bogdan Marian-Stanoevici – independent, Ramona-Ioana Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste, Viorel Cataramă – Dreapta Liberală, Alexandru Cumpănaşu – independent.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.