Bărbații, mai vulnerabili în fața COVID-19 decât femeile

coronavirus școală
Foto: Alexandra_Koch / pixabay.com

Aproximativ 60% dintre victimele pandemiei de COVID-19 sunt bărbați, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Yale.

Oamenii de știință au descoperit și motivul din spatele acestei discrepanțe: sistemul imunitar al femeilor are o reacție mai bună în fața noului coronavirus.

”Avem date clare care sugerează că peisajul imunității la COVID-19 este foarte diferit pentru fiecare sex, iar aceste deosebiri pot evidenția și o susceptibilitate crescută a bărbaților în fața bolii”, a spus profesorul de imunobiologie Akiko Iwasaki, citat de Euronews.

Din numeroasele probe de salivă și sânge pe care le-au analizat, cercetătorii au aflat că sistemele imunitare reacționează diferit în prima fază a infecției cu COVID-19.

Femeile au o activare mai ”robustă” a celulelor T, care sunt celulele albe care detectează și elimină virusul. Pe de altă parte, bărbații au răspuns imunitar mai slab, iar asta duce la înrăutățirea stării de sănătătate.

Cercetătorii sugerează adaptarea tratamentului în funcție de sexul pacientului, fapt care s-ar putea aplica și vaccinurilor, astfel încât toți bolnavii să fie mai bine protejați.