Bărbat suspectat că a murit în urma protestelor din 10 august

jandarmi miting 10 august
Foto: Captură Recorder

În această dimineață, pe rețelele de socializare a apărut informația că un bătrân care a participat la mitingul de protest din data de 10 august ar fi murit, 9 zile mai târziu, din cauza unei hemoragii digestive care ar fi putut fi provocată de gazele lacrimogene folosite de jandarmi.

Informația a fost publicată pe Facebook de Alexandru Căutiș, jurnalist la „Kamikaze”. Potrivit jurnalistului, bărbatul avea 62 de ani și a participat la mitingul din data de 10 august, unde la un moment dat a leșinat din cauza gazelor lacrimogene și a avut o „puternică hemoragie nazală și bucală”.

“A primit îngrijiri medicale și a plecat acasă. A doua zi s-a simțit foarte rău și a mers la spital. Ironia sorții face ca acest om să fie din Turnu Măgurele, decesul înregistrându-se la spitalul din Alexandria. Victima a fost internată cu hemoragie digestivă”, a mai scris jurnalistul.

Într-un răspuns la o solicitare de presă adresată de GreatNews Spitalului Județean de Urgență Alexandria, oficialii instituției arată că bărbatul din Turnu Măgurele are, de fapt, 68 de ani, și că a ajuns la spitalul din Alexandria în data de 15 august, „prin transfer”, ceea ce înseamnă că bătrânul a fost inițial la un alt spital.

De asemenea, este important de menționat că bărbatul avea mai multe afecțiuni cardiace și digestive.

„La Spitalul Județean de Urgență Alexandria s-a prezentat în data de 15 august 2018, prin transfer, un pacient în vârstă de 68 de ani cu hemoragie digestivă superioară exprimată prin melena și sindrom anemic sever. Investigațiile au confirmat diagnosticul de ulcere multiple sângerânde și a fost internat la terapie intensivă unde a beneficiat de tratament specific pacientului critic. Cu toate acestea, starea generală a pacientului s-a agravat”, se arată în răspunsul medicilor.

În data de 19 august, la ora 23:45, bărbatul a decedat în urma unui stop cardio-respirator.

Bărbatul suferea de mai multe afecțiuni

„Facem mențiunea că pacientul era în evidență pentru mai multe afecțiuni cardiace și digestive. Cauzele exacte ale decesului vor fi stabilite în urma necropsiei”, precizează medicii.

Deocamdată nu este clar dacă afecțiunile bărbatului au fost agravate de gazele lacrimogene folosite de Jandarmerie în data de 10 august și dacă acestea ar fi putut să îi provoace decesul.

Chiar și așa, medicii au considerat că este necesar să anunțe Poliția, iar Inspectoratul Județean de Poliție Teleorman a deschis un dosar penal.

Departamentul pentru Situații de Urgență: Bărbatul a refuzat internarea

O informație în plus a venit de la Departamentul pentru Situații de Urgență. Potrivit Departamentului, bătrânul s-a prezentat la un echipaj SMURD în timpul protestelor, medicii i-au propus să îl ducă la spital, însă bărbatul a refuzat sub semnătură.

„Precizare referitoare la pacientul Gâzea Ilie, decedat în cursul nopții de 19 către 20 august 2018 la Spitalul din Alexandria. În urma informațiilor conținute în documentele de la intervenția echipajelor medicale de urgență și prim ajutor calificat din Piața Victoriei în noaptea de 10 august 2018, s-a constatat că pacientul s-a prezentat la una dintre ambulanțele SMURD aflate la fața locului, acuzând Epistaxis (sângerare la nivelul nasului). Pacientul a declarat echipajelor de urgență că suferea de boli cronice, precum hipertensiune arterială, iar la momentul examenului clinic, pacientul era conștient, cooperant, cu tensiunea arterială mărită (161/126), și oxigenare în limite normale (97%). În urma acordării primului ajutor, i s-a propus pacientului transportul la spital, acesta refuzându-l sub semnătură”, se arată în mesajul postat pe Facebook de Departamentul pentru Situații de Urgență.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.