Fenomen social. Ce se întâmplă cu banii și portofelele găsite pe stradă în România

organizarea portofelului
Foto: Wikimedia Commons

Tot mai mulți români dau dovadă de spirit civic atunci când găsesc pe stradă bani, portofele sau obiecte pierdute, și anunță autoritățile pentru a găsi proprietarii. Polițiștii vorbesc chiar despre un adevărat fenomen al oamenilor care returnează lucrurile găsite, relatează ȘtirileProTV.

Recent, un fost consilier de la Ministerul Culturii și-a pierdut portofelul, iar un adolescent de 16 ani din Târgu Mureș l-a găsit și a sunat la 112.

„Așa a fost corect. Gândul acela că Dumnezeu mă vede și ce am făcut, mai bine am ales calea cea dreaptă. Era un film mai vechi românesc, în care a zis un om că dacă cineva găsește un portofel, un portmoneu, trebuie predat la secție, și asta mi-a trecut prin cap atunci”, a povestit Laszlo pentru ȘtirileProTV.

Proprietarul era un arhitect din Reghin care până în decembrie anul trecut a fost consilier la Ministerul Culturii. „M-am bucurat că există cetățeni cu simț civic”, a declarat Klaus Birthler pentru sursa citată.

O altă femeie din Târgu Mureș și-a pierdut geanta într-un magazin, însă a recuperat-o după doar 24 de ore. Iar un turist maghiar care și-a uitat borseta cu sute de euro și carduri bancare în centrul orașului a recuperat-o și el în scurt timp.

Un alt caz s-a petrecut la Cluj-Napoca, unde o bătrână a găsit 2.000 de lei pe stradă. Deocamdată, proprietarul banilor nu a fost găsit (acesta îi poate ridica de la Inspectoratul Județean de Poliție Cluj).

Potrivit polițiștilor, sunt tot mai mulți români care găsesc bani și bunuri și decid să anunțe poliția.

„Numai anul trecut s-au dus la poliție 16.000 de lei, iar banii au fost returnați la proprietar”, a precizat Carmen Jucan, purtător de cuvânt IPJ Cluj.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.