Bani mai puțini pentru Biserica Ortodoxă Română, de la Guvern

patriarhul daniel
Sursa: basilica.ro

Guvernul a redus cu 89% bugetul alocat în acest an pentru construirea și restaurarea lăcașurilor de cult, față de anul 2020.

„Programul este destinat susținerii cultelor religioase recunoscute din Romania pentru restaurarea si conservarea lăcașurilor de cult care sunt monumente istorice si a bunurilor din patrimoniul cultural national mobil aparținând cultelor religioase recunoscute din Romania, pentru completarea fondurilor proprii necesare întreținerii si funcționarii unităților de cult cu venituri mici sau fără venituri,pentru amenajarea si întreținerea muzeelor cultural religioase, pentru construirea și repararea lăcașurilor de cult, pentru achiziționarea de imobile necesare desfășurării activitatii unităților de cult si de asistenta sociala susținute de acestea,pentru sprijinirea activităților de asistenta sociala organizate de cultele religioase in spitale, centre de plasament, cămine pentru batrani si alte forme de asistenta,pentru susținerea unor actiuni cu caracter intern si internațional realizate de cultele religioase din Romania”, se precizează în document.

Chiar și așa, contribuția statului la salarizarea personalului de cult este programată să crească cu 2,36% în anul acesta, de la 731,95 milioane lei în 2020 la 749,25 milioane lei în 2021.

În schimb, proiectul de buget gândit de Guvernul Cîțu prevede reduceri considerabile ale sumelor alocate construcției și restaurării bisericilor: De la 249 de milioane de lei în 2020, la doar 28 de milioane – în 2021.

Bugetul pentru personalul din învățământul teologic crește anul acesta cu 33% față de 2020, suma acordată ajungând la 8,83 de milioane de lei.

În total, guvernanții vor să aloce puțin peste 760 de milioane de lei Bisericii Ortodoxe Române, în anul 2021.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.