Bani falși au fost puși în circulație în 15 orașe din România

FOTO: martaposemuckel/Pixabay.com
FOTO: martaposemuckel/Pixabay.com

Bancnote falsificate de 50 de euro, contrafăcute în Italia, au fost introduse, de o grupare din Hunedoara, în 15 orașe din țară. Potrivit DIICOT, liderul grupării aducea banii din Italia, iar alți membri le distribuiau.

Procurorii DIICOT au făcut 12 percheziții domiciliare în Hunedoara pentru a destructura grupul specialiazat în „punere în circulație de valori falsificate străine în formă continuată și înșelăciune în formă continuată”.

Potrivit DIICOT, gruparea a început să acționeze în România începând de anul trecut. Aceștia cumpărau diverse lucruri pe care le plăteau cu bancnote false de 50 de euro. Produsele erau luate din anunțuri de pe site-uri de profil, de la persoane fizice.

Procurorii spun că membrii grupării erau din Petroșani, însă au acționat în orașe unde puterea de cumpărare era mai mare decât în Valea Jiului și unde nu erau recunoscuți de persoanele vătămate.

În cursul anilor 2019-2020, membrii grupului infracţional au derulat multiple tranzacţii frauduloase, prin plasarea pe piaţă de bancnote false din cupiura de 50 euro, prin inducerea în eroare a unor vânzători de bună-credinţă din Timișoara, Arad, Oradea, Marghita, Oțelu Roșu, Caransebeş, Deva, Hunedoara, Alba Iulia, Cluj Napoca, Hațeg, Sibiu, Sebeş, Râmnicu Vâlcea şi Călăraşi, potrivit procurorilor DIICOT.

Activitatea era organizată pe două paliere, în sistem piramidal. Liderul care aducea banii falși din Italia coordona întreaga activitate. Inițial, trei persoane aveau rolul de a căuta anunțuri cu bunuri electronice, în special telefoane mobile. Apoi, și alții au intrat în rețea și au cumpărat diverse bunuri cu bani falși.

La sediul DIICOT-Serviciul Teritorial Timișoara vor fi audiate 10 persoane.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Oficiului Național Central pentru Combaterea Falsului De Monedă al Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și SCCO Gorj și a jandarmilor din cadrul IJJ Timișoara.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.