Bani de la stat pentru companiile care pregătesc absolvenții de facultate

Foto: Wikimedia Commons

Companiile din România care oferă contracte de internship absolvenților din sistemul universitar vor primi câte 300 de euro pe lună pentru fiecare stagiar.

Statul va oferi câte 1.350 de lei pe lună companiilor pe toată perioada contractelor de internship, potrivit unui proiect de ordonanță realizat de Ministerul Muncii.

Și companiile care angajează ucenici vor primi câte 1.125 de lei (250 de euro pe lună) pentru fiecare nou angajat.

Cei care își vor duce la capăt ucenicia și vor primi certificatele de calificare profesională vor primi, la rându lor, premii între 500 și 750 de lei. Și personalul care formează ucenicii vor avea dreptul la un bonus lunar de 500 de lei oferit de stat.

Finanțarea primelor și a subvențiilor se va realiza din bugetul asigurărilor pentru șomaj, cu menținerea nivelului de cheltuieli publice pentru perioada 2014-2022 și se va completa cu sume din fonduri europene nerambursabile, accesate din Programul Operațional Capital Uman.

Noile prevederi vizează integrarea durabilă pe piața forței de muncă a tinerilor, în special a celor care nu au un loc de muncă, care nu urmează studii sau cursuri de formare, a tinerilor care se confruntă cu riscul excluziunii sociale și a celor din comunitățile marginalizate; adaptarea la schimbare a lucrătorilor, a întreprinderilor și a antreprenorilor; sporirea relevanței pe piața forței de muncă a programelor de formare prin ucenicie la locul de muncă și a stagiilor pentru absolvenții de învățământ superior; reducerea deficitului de forță de muncă calificată din anumite regiuni; reducerea tendințelor mediului de afaceri de a-și reloca activitatea în alte state; scăderea șomajului și încurajarea investițiilor în zonele defavorizate.

Potrivit ministrului muncii, Dragoș Pâslaru, România este între primele 5 țări din lume în ceea ce privește deficitul de personal calificat, iar angajatorii găsesc cu greu specialiști în manufactură sau inginerie.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.