Bani de la stat ca să-ți pui ferestre izolante, acoperiș, centrală mai eficientă sau panouri solare

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Ministerul Mediului a lansat Programul de finanțare Casa Eficientă Energetic, prin care 9.000 de proprietari de case din România vor putea primi finanțare de până la 15.000 de euro.

În acest program se pot înscrie proprietarii de case și apartamente din clădiri cu cel mult 3 niveluri. Scopul este acela de a reduce consumul de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră – creșterea eficienței energetice și/sau utilizarea energiei din surse regenerabile.

Cei care se înscriu și sunt eligibili pot beneficia de o primă energetică în valoare de maximum 15.000 de euro.

Finanțarea nerambursabilă decontează 60% din costul unor astfel de lucrări, dar nu mai mult de 15.000 de euro.

„Casa Eficientă energetic este unul din programele la care țin foarte mult și care va ajuta foarte mult și populația, și economia, și mediul. Cele mai multe case nu sunt bine izolate. De aceea, pierderile de energie ajung până la 30% prin pereții exteriori, 25% prin geamuri sau acoperiș.

Se știe că, astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie și cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar și una economică și socială: o astfel de investiție duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie și, implicit, la scăderea consumului național de energie”, a spus ministrul Mediului, Costel Alexe.

Cheltuielile eligibile ale Programului Casa Eficientă Energetic vizează instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperișului, a pereților exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilație, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare, robineți și conducte noi etc. Condiția eligibilității proiectului este ca eficiența energetică a locuinței să crească, după implementarea acestuia, cu cel puțin o clasă energetică.

Românii interesați de acest program trebuie să depună online cererea pentru prima energetică, însoțită de un certificat de performanţă energetică inițial și un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea.

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.