Cum poți să faci bani cu bonul fiscal

Bonul fiscal poate fi monetizat prin înscrierea la tombolă. Foto: Andreea Dogar

Un proiect inițiat în iunie anul acesta, invită cumpărătorii să solicite bonul fiscal după fiecare achiziție pentru a-l înscrie într-o tombolă cu premii lunare.

Proiectul are un caracter social, încurajând cumpărătorii să semnaleze cazurile în care nu primesc bon fiscal.

Astfel, consumatorii își pot înscrie bonurile de cumpărături pe site-ul tombolabonului.ro, putând astfel câștiga lunar un premiu în valoare de 1.000 de lei.

Până acum, premiul lunar a ajuns la Târgu Mureş, Bucureşti şi Arad, iar următoarea extragere va avea loc pe 1 decembrie. Pentru următoarea extragere, au fost înscrise până acum peste 19.000 de bonuri fiscale.

Scopul tombolei este de a reduce evaziunea fiscală, astfel că cei care nu primesc bon fiscal pentru cumpărăturile făcute pot semnala acest lucru la InfoCons 021-9551, număr  apelabil din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă, cu tarif normal.

La acest număr de telefon consumatorii pot obține informații despre modul în care pot depune o reclamație sau sesizare.

“Consumatorii care vizitează siteul www.tombolabonului.ro pot contribui la scăderea evaziunii fiscale reclamând pe acei comercianți care nu respectă legea. Acțiunea de a reclama un comerciant care nu emite bon fiscal va contribui pe termen lung la diminuarea activităților frauduloase ale unor agenți economici”, susțin reprezentanții inițiativei.

Demersul lor vine în contextul în care evaziunea fiscală rămâne un fenomen răspândit în România, în ciuda apelurilor repetate venite din partea Uniunii Europene (UE) pentru combaterea ei, țara noastră fiind depășită doar de Bulgaria în topul statelor din UE care contorizează economia subterană ca procent din produsul intern brut, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanță AT Kearney.

Cifrele arată că în 2013, evaziunea fiscală a ajuns la 16,2% din PIB, însumând 22 miliarde de euro.  Valoarea aproape s-a dublat în ultimii 14 ani, în anul 2.000 ea fiind de 9,1% din PIB.

 

Dan Arsenie
Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.

7 COMENTARII

 1. Solutia pentru Eradicarea Evaziunii Fiscale ar fi Scaderea Taxelor (in primul rand TVA) si Impozitelor pe Profit la un nivel Rezonabil (la Jumatate chiar!), simultan cu Marirea Amenzilor si Pedepselor la un nivel Descurajator (de 100 de ori chiar!), iar in cazurile mai grave Desfiintarea (Radierea) Persoanelor Juridice si deschiderea de Dosare Penale Administratorilor acestora, plus Confiscarea Averilor. Si s-ar Umple Vistieria Statului!!! Atunci cand va Exista Vointa Politica (si Economica)…

 2. @Valentin Jalba

  Nu se vrea, deaorece firmele care fac evaziune fiscala de ordinul sutelor sau milioanelor de euro sunt cele care cotizeaza lunar la partidele politice.
  Daca s-ar stopa acest fenomen ele ce ar mai primi lunar???
  Campaniile pe perioadele alegerilor din ce bani crezi ca sau facut???
  Chiriile, chelutielile si restul cheltuielilor din ce crezi ca sunt platite??? ca doar nu din mica cotizatie lunara a fiecarui membru!

  De vina mai este si clientul pentru ca intreaba vanzatorul „fara TVA nu se poate?” sau „pe mine TVA nu ma intereseaza”. Iar daca stau bine si ma gandesc ca TVA ul este jumatate din pretul produsului, atunci ii dau dreptate aluia care intreaba daca fara TVA se poate… si cine e devina oare???

  Campania e bine venita.

 3. Am văzut cum e cu tombola asta, mi-ar plăcea sa vad una mult mai simpatica la care participa funcționarii publici, pentru a face mai eficiente cheltuielile publice.
  Cheia succesului este în a-i stopa pe cei care fura din bugetul statului de zeci de ani.

 4. vrea fiscul sa controleze de la bsnci toate conturile clientilot bancilor pt evaziune dar pe cei care chiar fac evaziune nu le controleaza datele si conturile nu vad tot la astia care platesc rate la banci si sunt vau de capul lor tot de ei se leaga si mai so le iau confidentialitatea care o au cline- banca ce siguranta a clientului mai este si asta si altii ca sunr destui care fac evaziune in curatul cuvant aia nu sunt luati la intrebari tot de populatie trage nu e normal sa intri in datele clientilor unii sunt muma si altii ciuma

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.