BAC. Zero promovați la un liceu în care s-au investit 6 milioane de euro

rata de promovare bac 2019
Foto: olttv.ro

Șase milioane de euro s-au investit în ultimii ani în Liceul Tehnologic din Cadea, județul Bihor. Cu toate acestea, niciunul din cei 13 candidați care au dat examenul de Bacalaureat anul acesta nu a promovat.

Potrivit Digi24, școala are o clădire reabilitată, laboratoare moderne, terenuri și o sală de sport. Conducerea școlii dă vina pe concurența cu Liceul Teoretic din Săcuieni, care atrage cei mai buni absolvenți de clasa a VIII-a din zonă.

Există și un liceu din Capitală unde nu a promovat Bacalaureatul niciun elev. Este vorba despre Liceul Tehnologic „Petru Poni”, din sectorul 6, unde toți cei 113 elevi care au dat examenul au picat.

Cel mai aproape de a trece BAC-ul a fost un elev care a obținut note peste 5 la toate materiile, dar media generală a fost 5,60.

După afișarea primelor rezultate, înainte de rezolvarea contestațiilor, o treime dintre candidați au picat examenul de Bacalaureat.

Rata de promovare a absolvenților care au finalizat studiile liceale în promoția 2017 – 2018 și au dat examenul maturității este de 72,7%. Însă, dacă sunt incluși și elevii din promoțiile anterioare, rata este de 67,7%.

Procente ridicate de promovare s-au înregistrat și în judeţele Iaşi (80,27%), Bacău (77,26%), Brăila (77,13%), Sibiu (75,67%), județe unde rata de promovare e mai bună decât în Capitală (72,86%).

Între județele cu rata de promovare slabă se află Teleorman (47,3 la sută) și Giurgiu (47,4 la sută), dar de departe, la coada clasamentului și la diferență mare față de restul țării este județul Ilfov, cu o rată a promovării de numai 34 la sută.

Au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă 117 candidaţi. Aceştia nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului.

Nota minimă de promovare pentru fiecare disciplină este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este minimum 6. Rezultatele finale vor fi făcute publice luni, 9 iulie.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.