BAC Română. Întrebarea care le-a pus cele mai mari probleme elevilor

Subiectul I de la profilul umanist de la proba de Limba și Literatura Română din cadrul examenului de Bacalaureat 2017 i-a pus în dificultate pe unii dintre elevi.

La subiectul I de la proba de Bacalaureat Română 2017 elevilor li s-a dat o poezie de scriitorul Ion Vinea și li s-a cerut să precizeze tema poeziei și un motiv literar prezent în textul dat.

Răspunsurile oferite de candidați la acest subiect sunt destul de diverse. Unii elevi au scris tema iubirii, tema despărțirii, tema iubirii neîmplinite, tema dorului, iar alții au menționat tema trecerii ireversibile a timpului, tema singurătății sau tema fricii de moarte.

În discuțiile purtate pe internet, elevii se întreabă dacă toate aceste alegeri vor fi punctate de profesori, din moment ce interpretarea unei poezii este subiectivă.

În plus, unii au spus că poezia scrisă de Ion Vinea este o operă complexă atât ca sentimente, cât și ca idee poetică.

bacalaureat română 2017 subiecte uman

„La profilul Uman și Pedagogic, tema poeziei era ok „iubirea” cu motivul „vis” ? Poezia a fost puțin ambiguă. Sincer mie mi se părea că face referire și la iubire ( … ) cu iubita care l-a părăsit. Nu înțeleg de ce nu ar fi”, a comentat pe Facebook Alexandra Denisa.

„Eu nu cred, mai ales că e poezie simbolistă. Trecerea timpului era tema… E poezie simbolistă… N-ai să prea vezi iubire la simboliști”, a apreciat Gül Elif.

„Oare cât de greșită o fi tema despărțirii, la subiectu’ de la uman?”, Ana Mitea

„Dar tema dorului?”, Alexandru Grigorie

„Tema iubirii neîmplinite”, Bogdan Pîrvu

„Eu am pus la temă singurătatea”, Ioana Agrișan

„Până la urmă la uman mergea tema iubirii și motivul visului?”, Renata Cecilia

„Și eu am pus trecerea ireversibilă a timpului. Tocmai că era o poezie complexă… Pe stilul lor… Cum e Bacovia. Orice e posibil, dar nu prea se pupă tema iubirii cu simboliștii… E discutabilă treaba cu iubirea. El mai mult vorbea de teama semenilor în legătură cu moartea. Tema morții ar fi putut merge la fel de bine… Am scris la motive: visul, dorul”, a comentat Raluca Bunceanu.

„După părerea mea, poezia asta necesită un barem subiectiv din punctul de vedere al elevilor. De asta e aiurea să punctezi subiectivismul fiecăruia la poezie. Fiecare poate interpreta altceva. Și în „Plumb” face referire la iubire Bacovia, doar că la imposibilitatea salvării prin aceasta. Deci abordată diferit, de ce nu aș vedea iubire la simboliști? Mi se pare absurd să nu-ți puncteze având în vedere că ai interpretat din punctul tău de vedere… ai dat un sens, ai demonstrat corect. Atâta timp cât ești rugat să comentezi și să spui părerea ta în mod subiectiv ar trebui să accepte”, a mai scris Alexandra Denisa.

Subiecte BAC Română – Ce spune baremul

Baremul de la proba de BAC Română de la profilul uman este destul de succint și nu menționează decât tema iubirii.

Iată ce spune exact baremul: „câte 2 puncte pentru precizarea temei poeziei (de exemplu: iubirea) şi a oricărui motiv literar prezent în textul dat (de exemplu: visul)”.

Barem Bacalaureat Română 2017. Cum se rezolvau corect subiectele

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.