A picat moțiunea împotriva Guvernului. Viorica Dăncilă rămâne premier!

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Plenul reunit al Parlamentului a respins, astăzi, moţiunea de cenzură a opoziţiei împotriva Guvernului condus de Viorica Dăncilă.

Opoziția avea nevoie de 233 de voturi favorabile pentru a doborî Guvernul, însă coaliția PSD-ALDE a arătat că deține majoritatea în Parlament și cu ajutorul UDMR și al parlamentarilor care reprezintă minoritățile naționale.

Au fost 200 de voturi pentru, 7 împotrivă și 3 abțineri. Atât aleșii PSD, cât și ALDE și reprezentanții minorităților nu au participat la vot.

”Nu am nicio emoție, am încredere în colegii mei, am încredere în partenerii de alianță”, a declarat Viorica Dăncilă înainte de ședința Parlamentului.

„Oamenii nu apreciază ura, nu apreciază jignirile. Aș fi vrut să veniți cu soluții. Ați devenit mult prea devreme aroganți, iar această aroganță vă va duce la pierzanie. Ne vom vedea la alegerile generale. Nu este o amenințate, este încrederea pe care ne-o dau oamenii. Nu aveți un program de guvernare. Cum vreți să guvernați această țară?”, a cuvântat Viorica Dăncilă de la tribuna Parlamentului.

Ludovic Orban, președintele PNL, susținea că moțiunea urma să fie votată de cel puțin 214 parlamentari.

”Până acum suntem, pe calculele pe care le avem, pe un scor nu foarte departe de cele 233 de voturi necesare. În momentul de faţă ne bazăm pe 214 – 215 voturi, în condiţiile mobilizării exemplare a tuturor parlamentarilor care sunt implicaţi în susţinerea moţiunii de cenzură”, crede Orban.

PSD a anunțat încă de la începutul zilei că își va trimite parlamentarii la ședință, pentru a asigura cvorumul, însă nu va vota moțiunea în niciun fel. Nici parlamentarii ALDE nu vor vota astăzi.

Liderii PSD au criticat moțiunea de cenzură.

”Ei zic doar „Jos PSD” dar niciunul nu e în stare să ofere ceva bun pentru români. Nicio propunere de guvern, nicio propunere serioasă de prim-ministru, niciun program de guvernare. Vor doar să dărâme, dar nu sunt în stare să construiască nimic. România nu îşi permite o astfel de aventură. Asta ne uneşte! PSD nu va lăsa ţara pe mana acestor impostori. Moţiunea nu va trece!”, a spus Mihai Fifor, președintele Consiliului Național al PSD.

Pe de altă parte, senatorul PMP Traian Băsescu e convins că moțiunea nu va trece, însă e de acord că ea trebuia înaintată.

”Nu va trece moţiunea, însă opoziţia nu avea ce să facă. Tema preşedintelui PNL în campanie internă a fost jos Dragnea, jos PSD, ori dacă nu depuneau o moţiune de cenzură erau penibili. Datorită modului cum s-a desfăşurat campania pe tema jos PSD, PNL nu avea ce să facă, trebuia să depună o moţiune pentru că altfel se descalifica în faţa propriului electoral”, a declarat Băsescu, adăugând că nu există un plan comun în opoziție.