„Revoluția fiscală” a fost adoptată prin ordonanță de urgență. Ce schimbări au fost aprobate

Mihai Tudose FOTO: Gov.ro

Mihai Tudose FOTO: Gov.ro

UPDATE. Modificările legislative cunoscute sub numele de „revoluția fiscală”, ce presupun trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, au fost adoptate în această după-amiază de Guvernul Tudose. 

În paralel, câteva sute de oameni au protestat în fața Guvernului.

Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa le-a cerut membrilor săi și către toți cetățenii să se alăture manifestației de azi. Și Blocul Național Sindical a făcut un apel similar.

La ora 13:00, câteva sute de persoane se adunaseră deja în Piața Victoriei. 

La ora 13.30 a început și ședința de Guvern, cu un Mihai Tudose mai autoritar ca niciodată.

”Vă spun părerea mea despre inflamarea excesivă a opiniei publice. Nu e vorba despre trecerea contribuțiilor la angajat. Guvernul dorește să introducă niște măsuri foarte ferme pentru a opri externalizarea profiturilor. Luăm măsuri ca să nu mai fie deductibil tot profitul, ca să avem niște bani să investim în educație și sănătate. S-au inflamat niște multinaționale”, a precizat premierul.

Mihai Tudose a mai spus că unele bănci au dat liber unor angajați pentru a participa la protestul din fața Guvernului. ”Sunteți pe calea cea bună, domnule ministru Mișa, dacă ați enervat băncile. Poate de acum încolo vor plăti impozit”, a declarat premierul Tudose.

Guvernul a aprobat prin Ordonanța de Urgență anumite modificări la Codul Fiscal, care vor duce la transferul contribuțiilor în sarcina angajaților, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, dar și impunerea unei taxe de solidaritate pentru angajatori de 2,5%.

Guvernul a aprobat și ordonanțele privind creșterea pensiei sociale la 640 de lei și a punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018, precum și cea privind reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%.

Cu toate că există mulți contestatari avizați ai modificărilor, coaliția PSD-ALDE nu pare dispusă să facă niciun pas înapoi.

De la începutul anului viitor, salariul minim brut al românilor ar urma să fie de 1.900 de lei, o sumă considerată prea mare de mulți angajatori, măsura putând duce la disponibilizări.

”60% dintre întreprinzători spun că vor disponibiliza oameni ca urmare a acestei măsuri”, a spus Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor.

Guvernul a anunțat că va renunța astăzi la votul pentru creșterea salariului minim, motivând că măsura nu a stat suficient în dezbatere publică. Hotărârea de Guvern privind salariul minim va intra, probabil, în ședința Executivului de săptămâna viitoare.

În ceea ce privește mișcarea de protest anunțată pentru miezul zilei în Piața Victoriei, motivele acesteia au fost publicate pe pagina de Facebook a comunității Corupția Ucide:

Modificările Codului Fiscal, pe care Cabinetul condus de Mihai Tudose intenționează să le adopte printr-un nou derapaj democratic (Ordonanță de Urgență), vor aduce haosul în planurile de afaceri și în salarizare. În acest fel, inconștiența guvernanților distruge orice șansă pentru o economie predictibilă și stabilă în România.

Mai mult, organizatorii mitingului au făcut apel la marile companii din România să susțină acest protest și să le dea câteva ore libere angajaților, pentru a se alătura protestului.

Modificările Codului Fiscal vin într-o perioadă în care economia României a revenit la nivelul de creștere de dinaintea crizei, după cum susține un raport publicat recent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Economia României ar urma să înregistreze în acest an o creștere de 5,3%. Pentru 2018, prognoza specialiștilor pune avansul economic al țării noastre la 4,2%.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version