Azi în Catalonia, mâine-n toată Europa! Care sunt cele mai active mișcări separatiste

Catalanii au votat pentru independența de Spania. Foto: Flickr / Abstractos
Catalanii au votat pentru independența de Spania. Foto: Flickr / Abstractos

Granițele statelor nu sunt trasate mereu după placul populațiilor prinse între ele. Catalanii au votat, la turbulentul referendum de duminică, într-o proporție covârșitoare, pentru independența de Spania.

Alte mici națiuni își așteaptă și ele șansa de a se materializa. Iată câteva dintre cele mai active mișcări separatiste din lume:

Să începem cu România și minoritatea importantă de secui care trăiește în mijlocul țării, în special în județele Harghita, Covasna și Mureș. Autonomia este principala cerință a secuilor, care pare însă a fi departe de a se concretiza. Ținutul secuiesc nu are un nivel ridicat de trai, fiind sub media României, iar cetățenii ei se bucură de o relativă autonomie, în toate astpectele vieții.

În Serbia, provincia autonomă Vojvodina, unde trăiesc 26 de grupuri etnice și sunt folosite șase limbi în administrația locală, vizează și ea separarea. Cetățenii de origine maghiară ai provinciei își doresc unirea cu Ungaria.

Vojvodina are o populație de peste 2 milioane de locuitori, aproximativ un sfert din totalul Serbiei. Minoritatea maghiară din sudul Slovaciei își dorește, de asemenea, autonomie teritorială.

Republica Moldova are și ea câteva state separatiste în interiorul teritoriului, cel mai cunoscut fiind Transnistria, însă există și o mișcare pentru independența găgăuzilor.

Dacă mergem spre Răsărit, Rusia, moștenitoarea Uniunii Sovietice, gestionează, de cele mai multe ori, printr-o mână de fier, numeroasele grupări etnice care sunt reunite între granițele ei.

Majoritatea problemelor sunt în zona Caucazului, unde trăiesc populații precum cecenii, a căror luptă pentru independență s-a consumat în numeroase lupte sângeroase. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aproape toți cecenii au fost mutați în Siberia, la ordinele lui Iosif Stalin, însă cei care au putut să revină pe meleagurile natale, au făcut-o.

Au urmat războaiele de după prăbușirea URSS-ului, cât și numeroase atentate și conflicte sângeroase. Pe lângă Cecenia, și alte republici autonome își doresc separarea de Rusia, printre care Tatarstan sau Daghestan.

Tot în regiunea Caucazului, în Georgia, există două state separatiste ”de facto”, dar cu recunoaștere internațională limitată: Abhazia și Osetia de Sud.

Revenind la știrea momentului, Spania nu are probleme doar cu catalanii. Este de notorietate dorința bascilor de a avea un stat propriu. Independența Țării Bascilor a fost de multe ori reprimată cu sânge de către Madrid. Tot în Spania, există mișcări naționaliste tot mai puternice în Insulele Baleare, în Canare, cât și în Andaluzia, Castilia sau Galicia.

Alte regiuni importante din Europa care cochetează cu gândul autonomiei sunt Bavaria (Germania), Flandra (Belgia), Corsica (Franța) sau Sardinia (Italia).

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.