Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a atacat OUG la Curtea Constituțională

Victor Ciorbea
Victor Ciorbea

Avocatul Poporului, Victor Ciorba, a anunțat că a decis să atace la Curtea Constituțională ordonanța de urgență care modifică Codurile Penale, adoptată de Guvernul condus de Sorin Grindeanu.

Ciorbea a spus că invocarea caracterului de urgență legată de aplicarea unei directive europene nu se justifică, în condițiile în care respectiva directivă trebuie să intre în vigoare în aprilie 2018 și ar fi fost timp suficient pentru dezbaterea sa în Parlament.

Avocatul Poporului a mai adăugat că „a limita abuzul în serviciu numai la încălcări aduse legii, ordonanțelor și OUG și a nu ne referi la celelalte acte normative înseamnă a scoate de sub incidența legii penale activitatea aproape întregii administrații din România”.

Victor Ciorba și-a cerut scuze pentru faptul că miercuri dimineață a declarat că nu poate ataca OUG și i-a mulțumit președintelui Klaus Iohannis pentru faptul că l-a informat despre existența unui precedent în acest sens.

Inițial, Victor Ciorbea a declarat că nu are temei legal pentru a ataca ordonanța de urgență, spunând că actul legislativ nu a intrat în vigoare. Klaus Iohannis i-a arătat că există un precedent din 2013.

Pe 9 octombrie 2013, Avocatul Poporului a atacat OUG 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, în condițiile în care aceasta intră în vigoare pe 25 octombrie. Atunci, CCR a admis excepția de neconsituționalitate ridicată de Avocatul Poporului, iar ordonanța a fost abrogată.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.