Avocatul Poporului: ”Lipsa apei calde și a căldurii din București este o chestiune de sănătate publică”

calorifer radiator când dă radet căldură
Foto: ri / pixabay.com

Problemele grave cu care se confruntă rețeaua de termoficare a Capitalei, care nu reușește să încălzească numeroase gospodării, din mai multe sectoare, a atras sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului.

Instituția spune că situația a devenit o problemă de sănătate publică.

“Avocatul Poporului a luat cunoştinţă din numeroase articole de presă despre lipsa apei calde şi a căldurii în toate sectoarele din Bucureşti. Având în vedere că problema lipsei apei calde şi a căldurii reprezintă o chestiune de sănătate publică, mai ales că România se confruntă cu lupta împotriva virusului COVID-19, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu încă din data de 9 decembrie 2020”, precizează un comunicat al instituției conduse de Renate Weber.

”Au fost efectuate demersuri la toate primăriile de sector, precum şi la Primăria Municipiului Bucureşti, pentru a ne comunica măsurile imediate dispuse, în vederea asigurării condiţiilor de trai normale în case în această iarnă, întrucât anotimpul rece s-a instalat deja”, a adăugat Avocatul Poporului.

Pe de altă parte, noul primar al Capitalei, Nicușor Dan, a dat vina pe predecesoarea sa, Gabriela Firea, pentru problemele din sistemul de termoficare. Potrivit edilului, pierderile din rețea sunt de patru ori mai mari în prezent decât erau în urmă cu patru ani.

Guvernul a alocat 20 de milioane de lei din fondul de rezervă pentru a asigura că intervențiile necesare vor fi făcute la timp în această iarnă, avariile fiind foarte frecvente în timpul iernii.

Nicușor Dan spune că în această iarnă ar urma să se producă sute de avarii la reţeaua de termoficare, câte 10-20 în fiecare zi.