Avocatul Poporului cere montarea de radare fixe: „România, primul loc în Europa la accidente rutiere”

FOTO: manfredrichter/Pixabay.com
FOTO: manfredrichter/Pixabay.com

Avocatul Poporului, Renate Weber, recomandă guvernului o serie de măsuri pentru a reduce numărul de accidente grave de circulație. Una dintre propuneri este de a fi montate radare fixe între localități și la intrarea în acestea, în special în zonele în care se circulă cu viteză, dar și pe autostrăzi.

De asemenea, se recomandă și montarea de separatoare de sens în curbe și în zonele în care se pot atinge viteze mari.

„Avocatul Poporului solicită autorităților competente, prin Recomandări, să ia măsuri urgente pentru creșterea siguranței participanților la trafic. Urmare a apariției unor statistici potrivit cărora România este pe primul loc în Europa la numărul de accidente de circulație grave, Avocatul Poporului a emis o serie de Recomandări autorităților centrale, în care solicită măsuri urgente în vederea creșterii gradului de siguranță a participanților la trafic.

Dorind să analizeze cauzele acestor accidente grave, inițial Avocatul Poporului a solicitat lămuriri Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Companiei Naționale de Căi Ferate „CFR” S.A., dar răspunsurile oferite nu au avut darul de a clarifica modul concret în care aceste autorități își propun să combată fenomenul accidentelor rutiere”, transmite Avocatul Poporului printr-un comunicat de presă.

Totodată, instituția Avocatul Poporului mai propune și introducerea în programa școlară a educației rutiere.

„Ministerului Educației Naționale i se solicită, între altele, să asigure, prin programa școlară, educaţia rutieră a preşcolarilor şi elevilor din învăţământul preuniversitar; să asigure, în unităţile de învăţământ specializate, pregătirea cursanţilor în vederea obţinerii permisului de conducere.

Ministerul Sănătății va trebui să urmărească exercitarea atribuțiilor ce i-au fost conferite în privința elaborării de norme referitoare la examinarea medicală a candidaţilor la examenul pentru obţinerea permisului de conducere; în privința stabilirii măsurilor ce trebuie luate de unităţile sanitare, în scopul prevenirii accidentelor de circulaţie generate de cauze medicale; a stabilirii semnului distinctiv ce se aplică pe ambalajul medicamentelor contraindicate conducerii vehiculelor.

În context, Ministerul Sănătății va trebui să identifice rapid soluții care să contribuie la îmbunătățirea legislației în domeniu și care să contribuie la reducerea imediată a numărului de accidente rutiere și a creșterii gradului de siguranță în trafic”, transmite Avocatul Poporului.

FOTO: manfredrichter/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.