Avocatul lui Trump amenință cu dezvăluiri din România în cazul lui Joe Biden

donald trump
Donald Trump. Foto: Michael Vadon (Wikimedia Commons)

Avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, a declarat că are informații despre afaceri necurate pe care Joe Biden le-ar avea în România. Dezvăluirea a fost făcută de Giuliani la Fox News, însă nu a dat și detalii care să-l incrimineze pe Biden, un posibil contracandidat la prezidențiale din partea Partidului Democrat.

„Avem multe dezvăluiri. Încă n-am ajuns la România. Stați să vedeți când ajungem la România. Uitați ce mă preocupă: omul e un escroc, un mare escroc și și-a bătut joc de Statele Unite”, a declarat Rudy Giuliani, la Fox News

Această declarație vine după ce președintele Donald Trump a fost acuzat de un denunțător anonim că a făcut presiuni asupra președintelui Ucrainei pentru a obține informații compromițătoare despre Joe Biden și fiul acestuia. Potrivit lui Trump, familia Biden ar fi făcut presiuni pentru a înlătura un procuror.

„…se vorbeşte mult despre fiul lui Biden (n. red. – fostul vicepreşedinte al SUA din Administraţia Obama, Joe Biden), că Biden a oprit cercetatea şi că mulţi oameni vor să afle despre acest lucru, deci dacă aţi putea să faceţi ceva împreună cu Procurorul General, ar fi grozav. Biden a început să se laude că a oprit cercetările, deci dacă aţi putea să aflaţi mai multe. Mie îmi sună groaznic”, i-a spus Donald Trump președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Discuția dintre cei doi președinți a fost făcută publică de Casa Albă.

Apropiații lui Trump susțin că în calitate de fost vicepreședinte al SUA, Biden l-ar fi protejat pe fiul său de posibile anchete de corupție, prin aranjarea concedierii unui procuror. Este vorba concret de implicarea lui Hunter Biden în compania de gaze naturale Burisma, activă în Ucraina.

Potrivit dw.com, de profesie jurist, fiul lui Biden ar fi primit de la începutul lui 2014 un salariu lunar de până la 50.000 de dolari, ca membru al consiliului de supraveghere al companiei. La scurt timp după aceea, concernul energetic a fost investigat sub suspiciunea unor tranzacții netransparente. Cazul a fost închis în 2016. Nu cu mult mai târziu, și procurorul general al Ucrainei a fost destituit.

Cotidianul american New York Times a scris din luna mai că Trump este interesat de afacerile familiei Biden. Iar despre fiul lui Biden și implicațiile sale în România, jurnaliștii americani spuneau că l-a consiliat pe omul de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat definitiv, pe 2 august 2017, la șapte ani de închisoare.

Popoviciu a fost acuzat că a tranzacționat la un preț subevaluat un teren de 224 de hectare de la Universitatea de Știinte Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) Bucuresti, prin care s-au produs prejudicii de peste 950 de milioane de lei. Pe o parte din acel teren se află acum complexul comercial din Băneasa. Puiu Popoviciu a fost dat în urmărire internațională.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.