Aviz negativ de la CSM pentru revocarea lui Augustin Lazăr: Doar Tudorel Toader a votat împotriva procurorului general

Tudorel Toader FOTO: Gov.ro comisia de la veneția
Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției. FOTO: Gov.ro

Secția pentru procurori a CSM a dat aviz negativ propunerii ministrului Justiției Tudorel Toader de a-l revoca din funcție pe procurorul general Augustin Lazăr.

Au fost cinci voturi împotriva propunerii și unul singur pentru, cel al lui Tudorel Toader.

Cu toate că raportul MCV cerea României să oprească demersurile de înlocuire a procurorilor șefi, Tudorel Toader insistă să îl schimbe din funcție pe Augustin Lazăr.

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a catalogat luni, la CSM, raportul ministrului Justiţiei privind revocarea sa din funcţie drept „un colaj de detractări publice care au un numitor comun: instrumentarea ordonanţei 10 august 2018”.

„Unul dintre motivele pentru care a fost iniţiată procedura de revocare este instrumentarea anchetei privind modalitatea de intervenţie a jandarmilor în timpul protestelor din 10 august. Se poate lesne deduce că invocarea acestui motiv de revocare constituie în realitate o ingerinţă în activitatea concretă de instrumentare a unei cauze penale”, a completat procurorul general al României.

”Domnul ministru mi-a spus că într-o cauză în care Curtea Constituţională a apreciat că există un conflict de natură juridică, între DNA, o direcţie a Ministerului Public, procurorul general ar fi trebuit nu să fie atent pentru viitor la cauze similare, să nu se mai producă, ci să-şi dea demisia imediat. Ce ar fi trebuit să facă ministrul Justiţiei ne întrebăm după ce a avut o ingerinţă atât de nepermisă care este citată nu numai în lege, ci şi în decizia 358 din 2018 a CCR, ministrul nu are niciun fel de atribuţii judiciare să se comporte ca o instanţă de control judiciar. Domnul ministru ce a făcut: asta a vrut să vadă, dacă în mod corect am preluat dosarul şi dacă în mod corect îl instrumentăm”, a mai spus Augustin Lazăr.

„Putem face două observaţii: domnul ministru al Justiţiei şi-a arogat în mod abuziv calitatea de instanţă disciplinară, dar una care acuză, instrumentează fără probe şi în care apărarea nu este posibilă. Eu am aşteptat în cele două luni să mă întrebe domnul ministru de anumite chestiuni dacă vrea să facă o evaluare obiectivă”, a completat Augustin Lazăr.

Chiar dacă votul CSM a fost unul covârșitor împotriva lui Tudorel Toader, acesta poate ignora decizia Consiliului.