Avionul prăbușit în Iran. Trudeau: „A fost doborât de o rachetă”

Justin Trudeau
Justin Trudeau

Justin Trudeau, premierul Canadei, țară care a pierdut numeroși cetățeni în urma prăbușirii avionului care a decolat miercuri dimineață de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran, a declarat că are informații din surse multiple care spun că Iranul a doborât avionul ucrainean.

„Avem informații din surse multiple, inclusiv de la aliații noștri și de la propriile servicii care indică că acest avion a fost doborât de către o rachetă sol-aer iraniană. E posibil să nu fi fost intenționat”, a declarat Justin Trudeau într-o conferință de presă.

Premierul Canadei a mai spus că Iranul a anunțat că va păstra cutiile negre, însă i-ar fi transmis președintelui Ucrainei că anchetatorii din țara de origine a echipajului vor avea acces la ele.

O filmare video verificată de jurnaliștii de la New York Times cu mai mulți experți pare să arate racheta lovind avionul ucrainean în momentul în care se afla deasupra orașul iranian Parand. O mică explozie a avut loc în momentul în care racheta a lovit avionul. Aeronava nu a explodat după impact și a continuat să zboare în flăcări timp de mai multe minute spre aeroport, potrivit The Times.

În avionul care s-a prăbușit miercuri dimineață, imediat cu decolare, erau 176 de pasageri și membri ai echipajului. La bordul aeronavei, care aparținea Ukraine International Airlines, se aflau pasageri din Iran, Canada, Suedia, Ucraina, Marea Britanie și Germania.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Mousavi, a declarat joi pe Twitter că țara sa a invitat experți ucraineni și reprezentanți ai Boeing să participe la ancheta referitoare la prăbușirea avionului ucrainean care se deplasa de la Teheran spre Kiev, potrivit CNN.

Autoritățile iraniene neagă că o rachetă a lovit avionul ucrainean și spune că sunt doar „zvonuri” și „nu au niciun sens”.

„Mai multe zboruri interne și internaționale se aflau în curs în același moment în spațiul aerian și la aceeași altitudine, iar această poveste a atacului cu rachetă asupra avionului nu poate fi corectă”, arată un comunicat de pe site-ul Ministerului iranian al Transporturilor.

Și președintele american Donald Trump a spus că are dubii cu privire la motivele prăbușirii avionului ucrainean la Teheran. „Am dubiile mele. Am sentimentul că ceva teribil s-a întâmplat (…) Cineva ar fi putut face o greșeală”, a spus Donald Trump.

Liderul de la Casa Albă a spus acest lucru după ce mai mulți responsabili americani au spus că avionul ucrainean ar fi fost lovit din greșeală de Iran.

CNN și CBS, precum și revista Newsweek citează oficiali, care sunt convinși că Apărarea antiaeriană a Teheranului a lovit din greșeală avionul la scurt timp de la decolare.

Citând datele oferite de un satelit, un oficial american a spus că guvernul a concluzionat ”cu un înalt grad de certitudine” că avionul a fost doborât de rachete.