Avionul prăbușit în Etiopia. Ce date ar fi înregistrat cutia neagră

boeing 737 max 8
Foto: Acefitt / Wikipedia.org

Ministrul etiopian al Transporturilor, Dagmawit Moges, a declarat, potrivit AFP, că datele de cutia neagră cu parametrii de zbor ai avionului Boeing 737 MAX 8, care s-a prăbușit pe 10 martie, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Addis Abeba arată „similarități clare” cu accidentul din octombrie al unui avion aparținând companiei indoneziene Lion Air.

„În cadrul analizei înregistratorului parametrilor de zbor (FDR – Flight data recorder), similarităţi clare au fost remarcate între zborul 302 al Ethiopian Airlines şi zborul 610 al Lion Air”, a menţionat ministrul etiopian Moges, într-o conferinţă de presă.

Ministrul nu a vrut să dea mai multe detalii, deși jurnaliștii i-au cerut în mod repetat să spună mai multe. Un raport preliminar cu privire la cauzele prăbușirii avionului va fi publicat în termen de 30 de zile.

Cele două cutii negre ale avionului – FDR şi cea care a înregistrat discuţiile între piloţi – au fost trimise în Franţa pentru analiză. Biroul francez de investigaţii şi analize aeronautice (BEA) a anunţat tot duminică pe Twitter că „datele înregistrate (de cutiile negre) au fost descărcate cu succes” şi au fost transmise echipei etiopiene de investigaţie.

Avionul aparținea companiei Ethiopian Airlines și făcea legătura dintre Addis Abeba și Nairobi (Kenya). S-a prăbușit la câteva minute de la decolarea de pe Aeroportul Internațional Bole.

CNN a prezentat declarația unui martor care ar fi văzut fum ieșind din aeronavă, înainte ca acesta să se prăbușească. 157 de oameni, toți cei din avion, au murit. Pasagerii erau din 30 de țări.

O groapă adâncă de 10 metri și lată de 50 de metri s-a format în urma prăbușirii avionului Boeing 737 MAX. Este al doilea avion de același tip care se prăbușește în doar șase luni.

În luna octombrie a anului trecut, un avion Boeing 737 MAX al companiei Lion Air s-a prăbușit în Indonezia, la scurt timp după decolare. Toți cei 189 de oameni aflați la bord au murit.

Ambele accidente aviatice sunt investigate cu atenție și de reprezentanții companiei care a produs avioanele. Deocamdată nu ar exista similarități între cele două accidente.

Însă, până ce vor fi prezentate concluziile accidentelor, mai multe companii aeriene au decis să țină la sol avioanele model Boeing 737 MAX 8. De asemenea, acest model nu are voie să zboare în spațiul aerian european.

Boeing a construit peste 350 de avioane tip 737 MAX, iar pe lista de comenzi sunt peste 5.000. Câteva dintre ele ar urma să ajungă și în România.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.